Äripäev • 27. jaanuar 2018 kell 21:01

Rikkaks saada võib igaüks

Ruta Arumäe  Foto: Andres Haabu

Kõik inimesed võivad koguda teadmisi, teha õigeid otsuseid ja rikkaks saada – selles on majandusanalüütik ja kinnisvarainvestor Ruta Arumäe kindlalt veendunud.

„Kui ise ei investeeri, siis pensionipõlves midagi head loota ei ole,“ rääkis Arumäe Äripäeva raadios persoonisaates. „Ei saa loota, et valitsus teeb mingi toreda otsuse, või selle raha peale, mis panka kuhugi investeerimisfondi on pandud. Inimesed saavad loota ainult iseenda tarkade otsuste peale.“

Arumäe meelest on väga hea, et inimesed on hakanud üha rohkem mõtlema oma finantstuleviku peale. „Investeerimine ei pea olema mingi privilegeeritud seltskonna lõbu,“ arvab Arumäe. „Ei ole nii, et ainult mõned inimesed võivad rikkaks saada. See on üks suur müüt, et osa inimesi peavad vaesed olema ja teised rikkad. Tegelikult võivad kõik rikkaks saada, kui vähegi tahavad – lihtsalt tuleb piisavalt teadmisi koguda.“

Investeerides tuleb Arumäe sõnul muidugi aru saada, millesse investeeritakse, eelkõige valitud varaklassist. „Tuleb endale selgeks teha, kuidas see varaklass käitub, millest buumid ja langused tekivad, missugused jõud seda turgu liigutavad – ja mis asi see üldse on, millesse investeeritakse.

Bitcoini puhul näiteks on Arumäe meelest ebaselge juba see, mis asi ta on. „Ma ei saa üldse aru, milleks seda vaja on,“ tähendas ta. „Kellel on tarvis mingit alternatiivraha, kui inimestel on toimiv raha täiesti olemas?“ Lähemalt pole Arumäe bitcoini analüüsinud, sest ei kavatse sinna investeerida.

Arumäe rääkis ka sellest, missugune frustreeriv kogemus oli olla peaminister Taavi Rõivase nõunik. Arumäe sisenemisest kinnisvaraärisse saab lugeda siit. Saadet juhtis Vilja Kiisler.

Hetkel kuum