• Jaga lugu:

  „Taavi Rõivas suhtles ainult oma telefoniga“

  Ruta ArumäeFoto: Andres Haabu

  Majandusanalüütik Ruta Arumäe meenutab peaministri nõunikuks olemist kui kõige igavamat aega oma elus, peaminister Taavi Rõivast aga ainult oma telefoniga suhtleva inimesena.

  „Taavi Rõivas suhtles oma nõunikega peamiselt ainult hommikustel koosolekutel,“ räägib Arumäe laupäeval kell 10 eetris olevas Äripäeva raadio persoonisaates. „Enamasti koosnes hommikune koosolek ajalehtede ülevaatamisest – et mida tähtsat peaministri kohta kirjutatakse. Mingit muud kontakti oli nõunikel peaministriga raske leida.“ Rõivas ei suhestunud Arumäe sõnul mitte ühegi oma nõunikuga ega vaadanud iial ühelegi nõunikule otsagi.
  Arumäe meenutab, et aeg-ajalt oli siiski väljasõite, kuhu võeti mõni nõunik kaasa. „Mina majandusnõunikuna sain harva kaasa, sest majandusteemad olid äärmiselt ebapopulaarsed. Neid teemasid lihtsalt ei olnud. See piinas mind, et tähelepanu majandusele jagus ülivähe. Ma saan aru, et valimised olid tulemas, aga mulle tundus, et ka valimiste kontekstis võiks majanduse vallas mingi agenda olla, ja aeg-ajalt ma üritasin neid teemasid sisse tuua, aga vastuvõtuvõime selles suhtes oli täiesti olematu.“ Saates saab teada ka seda, mida Taavi Rõivasel endal Ruta Arumäe kohta öelda on.
  Esinemisvõimalusi oli Arumäel vähe ja enamiku ajast oli tal lihtsalt kohutavalt igav. „Mul ei olnud mitte midagi teha – see oligi see, mis mind frustreeris,“ kõneleb ta. „Tulin eelmisest kohast ära sellepärast, et mul oli nii palju tööd, et ma ei jaksanud seda kõike ära teha. Aga hullem sellest, kui sul on liiga palju tööd, on see, kui sul ei ole üldse tööd.“
  Arumäe oli Rõivase nõunik 2015. aastal neli kuud ja lahkus sellelt kohalt omal soovil, põhjustades palju kära Postimehes ilmunud arvamuslooga, milles seisis: „Minu ettekujutuses oli peaministri nõuniku amet selline, kus tuleb anda nõu peaministrile. Selles detailis ma küll paraku eksisin. Nõu saada peaminister ei soovinud. Ega ka keegi muu riigisektoris laiemalt.“
  Tahtis asju paremaks teha
  Tagantjärele tunnistab Arumäe, et ta tõesti tahtis asju paremaks muuta, mitte käega lüüa ja alla anda. „Nägin, kuidas riik saaks inimeste elu lihtsamaks teha, ja ma tahtsin ise sellesse panustada,“ räägib ta. „Ja kuna ajakirjanikud olid mult nii palju küsinud, mida riik peaks tegema, siis oli mul tekkinud nii palju mõtteid, mida kõike võiks riik teha – ja ma leidsin, et need mõtted peaks viima sinna, kus neid päriselt saab ellu viia.“
  Et need ideed kedagi ei huvitanud, oli Arumäele väga suur pettumus. „Ei olnud seda kohta, seda platvormi, kuhu ideid viia,“ sõnab ta. „Mul ei olnud võimalik produktiivsel moel võimalik osaleda riigi paremaks tegemises.“
  Arumäe on pettunud nii Reformierakonnas kui ka poliitikas laiemalt. Viimati ta valimas ei käinud, sest ei näinud erakondadel mingit vahet. „Minu jaoks on kõige tähtsamad väärtused, mille järgi erakonnad oma poliitikat ellu viivad,“ selgitab ta. „Kui väärtused paigas ei ole, pole mõtet rääkida maksuerisustest või mingitest muudest detailidest. Fundamentaalne on see, et ollakse ausad ja hoolitakse oma riigist, et on mingisugune missioon, mille nimel tegutsetakse. Aga ma ei näe seda enam kusagil. Poliitikud tegutsevad ainult võimul püsimise nimel.“
  Ruta Arumäe kinnisvaraärist loe siit.
  Ruta Arumäe persoonisaade on Äripäeva raadio eetris laupäeval kell 10, kordus pühapäeval kell 16. Saadet juhib Vilja Kiisler.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Keskerakond kaotas pealinnas ainuvõimu
Keskerakond valimised pealinnas küll võitis, kuid kaotas pikki aastaid kestnud ainuvõimu. Pealinna volikogu saab olema kirju.
Keskerakond valimised pealinnas küll võitis, kuid kaotas pikki aastaid kestnud ainuvõimu. Pealinna volikogu saab olema kirju.
Summa on kasvanud: Veli Kraavi vastased küsivad tagasi üüratut võlga
Täna kogunesid kohtusse Veli Kraavi pankrotiasja esimesele võlausaldajate koosolekule trobikond haldureid ja teised võlausaldajate esindajad, et Kraavi pankrot käima lükata. Kraavilt nõutav summa on kasvanud meeletu hüppega.
Täna kogunesid kohtusse Veli Kraavi pankrotiasja esimesele võlausaldajate koosolekule trobikond haldureid ja teised võlausaldajate esindajad, et Kraavi pankrot käima lükata. Kraavilt nõutav summa on kasvanud meeletu hüppega.