Pärnu vineeritehases esimesed töötajad palgatud

Praegu käib Pärnu vineeritehases tootmise seadistamine.  Foto: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Urve Vilk • 14. märts 2018 kell 8:17

Metsä Woodi Pärnu vineeritehasesse on palgatud esimesed töötajad ning seadistatakse ka esimesi tootmisliine. Tehas plaanitakse täies mahus käima saada augustiks.

Vineeritehase juhi Kaarel Tali sõnul paigaldatakse praegu infrastruktuuri. “Ruumid on meil püsti ja toimub liinide paigaldamine, seadistamine ning testimine,” täpsustas ta. Palgatud on esimesed 12 töötajat, kes läbinud kahenädalase teoreetilise kursuse ning õpivad nüüd tootmist praktikas tundma. Teine 12-liikmeline grupp alustas õpingutega märtsi algul, kirjutas ehitusuudised.ee.

“Meil on kohal viis töölist Soomest, kes töötajaid välja õpetavad ja liinide testimisega tegelevad,” selgitas Tali. Ehkki päris analoogsete seadmetega pole mehed töötanud, on tegu pikaajalise kogemusega tootmistöölistega.

Aprillis peaksid valmima juba ka esimesed kuupmeetrid kasevineeri. Tali märkis, et inimeste leidmist peeti alul keerulisemaks, kui see on tegelikkuses olnud. “Kartsime hullemat,” märkis mees, kes on ise olnud kõikide tööintervjuude ja valimiste juures. Töötajate arvu on plaanis järk-järgult kasvatada, jõudes augustiks üheksakümneni.

“Avame algul ühe vahetuse, paari kuu pärast plaanime avada teise liini ja augustis tahame jõuda ka kolmanda vahetuseni,” rääkis Tali, et tehase käivitamine on praegu täies hoos – iga päev toimub mõni areng.“ Iga päev toimub midagi, töögraafikud on iga päev tihedad.”

Investeering. 100 miljonit eurot, ligi pool Metsä Wood Groupi investeerimiskavast.

Suurus. Tehase pindala kokku 28 000 m, tootmismaht 50 000 m aastas.

Tööjõud. Ligikaudu 200 töötajat, neist 10% administratiivtöötajad.

Tooraine. Kesk-Soome Äänikoskisse ehitatakse uus kasespooni tehas, kust spoon tuuakse Pärnu vineeritehasesse.

Toodang. Kõrge väärindusastmega vineeritooted nõudlikumaks lõppkasutuseks, nt transpordivahendite tootjatele ja ehitustööstusele. Tarnitakse peamiselt Kesk-Euroopasse, tootmismaht umbes 7 veokikoormat päevas.

Kaubandusest tootmisvaldkonda

Tööle kandideerivad inimesed on seni olnud pärit kõik Pärnust ja selle ümbrusest. Paljud tööle soovijad on olnud tootmistaustaga, aga mitte kõik. Tali rääkis, et vineeri tegemise kogemust sealkandis nii ehk naa pole – Pärnu maakonnas pole seni sellist tehast olnud. Küll aga on kandidaatide hulgas spooni tegemise kogemusega inimesi.

“Mõned inimesed on tulnud isegi kaubandusest,” jätkas Tali, lisades, et nad ei eelda ilmtingimata varasemat tootmistausta, kui on näha, et potentsiaali on ning inimene on entusiastlikult meelestatud. “Anname sellistele noortele võimaluse.”

Tali märkis, et töötajad on huvitatud tööle tulemisest sellest hoolimata, et inimestele pole seni väga kõrget palka lubatud. “Ajapikku meie palgad kindlasti tõusevad samale tasemele, kus need on piirkonna paremates puidutööstusettevõtetes. Ehk isegi kõrgemale. Aga ettevõtte tööle saamine võtab aega – peame terad sõkaldest eraldama,” rääkis Tali, et enamik tööle soovinutest on sellest ka aru saanud.

Tali sõnul on just vanem põlvkond selline, kes peab palgast olulisemaks kaasaegset töökeskkonda. “Puhtaid ruume, professionaalset juhtimist ja seda, et tehas pole linnast väga kaugel,” rääkis Tali nende plussidest tööandjana.

Seda, kuidas läheb Pärnu vineeritehase Jõgeva konkurendil ja miks soomlasted just vineeritootmise Eestisse tõid, loe ehitusuudistest.

Hetkel kuum