Äripäev • 20. märts 2018 kell 6:04

Millisel alal saab kohe kõrget palka teenida?

Foto: Liis Treimann, Postimees/Scanpix

Ka esimesel töökohal võivad hea ettevalmistusega inimesed 1500eurost netopalka teenida, see on realistlik näiteks IT- ja telekomi, turunduse, kinnisvara ja finantsvaldkonnas, näitab palgauuringukeskkonna Palgad.ee analüüs.

Samamoodi võib hea ettevalmistusega kuid kogemuseta töötaja teenida 1500eurost netopalka ka transpordi-logistika ja meditsiiniteenuste valdkonnas.

Üldiselt võib 1500eurost netopalka Eesti tööturul realistlikuks pidada aga haritud ja kogenud spetsialist või juht. „Tüüpiline 1500eurose netopalga saaja on kõrgharidusega, 5–10aastase töökogemusega oskus- või juhtivtöötaja Tartumaalt või Harjumaalt, kes teenib mõnes eduka valdkonna ettevõttes,“ selgitas CV-Online'i tööturuekspert Rain Resmeldt Uusen. 

Väga head tehnilised oskused annavad palgaturul suure eelise logistika, IT- ja telekomi, arhitektuuri ja energeetika valdkonnas. Mittetehniliste oskusteadmistega saab suurimat palka teenida aga õigusabi, reklaami ja turu-uuringute, panganduse ning logistika valdkonnas.

Kõrgepalgaliste, st üle 1500eurose netopalgaga töökohtade seas torkavad omakorda kõrgeima keskmise palgaga silma kinnisvarasektori ametid, Harjumaal on kõrgepalgaliste kinnisvaratöötajate keskmine netotöötasu 2216 eurot.

Tulemus loeb

Pindi Kinnisvara müügipartneri Peep Soomani sõnul võib kinnisvarasektoris teenida ka 5500eurost palka. „Siin on ametid paljuski tulemustasu põhised – kui oled tulemuslik, siis see ongi võimaluste maa. See nõuab aga teatud iseloomuomadusi ja kindlasti töökust,“ lisab ta. Samas on Soomani sõnul sektoris ka palju läbipõlejaid, sest enne suure sissetulekuni jõudmist tuleb teha väga palju "musta" tööd.

LVM Kinnisvara juhataja Ingmar Saksingu sõnul on tulemused saavutatavad vaid väga süsteemse tööga. "Tulemusteni võib jõuda ka päris tempokalt – aasta, kaks, kui oled oma töös süsteemne ja tegeled teadlikult tulemuste saavutamisega. Aga see nõuab ka kindlasti praegu rohkem teadmisi kui viis aastat tagasi," rõhutas ta. "Arvamus, et kinnisvarasektoris piisab vaid pealehakkamisest, enam ei kehti."

Kinnisvarasektori headele palkadele järgnevad reklaami ja turu-uuringute sektor (kõrgepalgaliste keskmine töötasu 2043 eurot) ja arhitekti- ning inseneritegevustega seotud tööd kõrgepalgaliste keskmise netotöötasuga 1901 eurot kuus.

Tartumaal 1500 eurot ja rohkem kuus kätte teenida soovijad peaksid end sättima tööle IT-valdkonda või toiduainetööstusesse. Huvitaval kombel on eelarvamuste kiuste kõrgepalgaliste keskmine töötasu viimases isegi suurem. Tartumaal on hästi tasustatud magistrikraadiga tehniliste teadmistega oskustöölised keskmise netotöötasuga 1808 eurot kuus.

Sellest rohkem teenivad Tartumaal kõrgharitud ja üle 10aastase tööstaažiga IT-valdkonna tehnilise taibuga oskustöölised.

Hetkel kuum