Artikkel
Äripäeva restoranitestid
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: uus Itaalia restoran Tallinna vanalinnas

    Ajal, mil restoranid trumpavad üksteist kulinaarsete trikkide ja fusion-leidudega, on Castello kõige erilisem joon erilisuse puudumine – tegemist on klassikalise fine dining formaadi ja traditsioonilise Itaalia menüüga.

    Elitaarsuse poole kippuva üldmulje toob maa peale tagasi vilets eesti keel menüüs.

    Castello ehk Loss asub Pikal tänaval Kolme Õe naabermajas. Restoran on end sisse seadnud vaikselt, tähelepanu äratamata, avamispidustuste ja pressiteadeteta. Võib arvata, et oodatakse kogu hoonekompleksi valmimist. Tallinna külalistele mõeldud internetivärav lubab, et aadressil Pikk 69 peaks hotell Regent juba praeguseks olema avatud. Hotellipoolelt kostus aga veel ehituse hääli ja nii peab ristorante uhkes üksinduses hakkama saama.

    Toit-jook: 7

    Teenindus: 8

    Interjöör: 9

    Kokku: 24/30

    Saabki, mis sest, et külastajaid polnud ei sel korral, kui olime esimest korda uudishimust sisse astunud, ega siis, kui lõunat sööma läksime. Tühi söögisaal äratas umbusku, kuid asjatult. Alates naksist kelnerist ja värsketest kollastest tulpidest vaasides kuni maja pakutud limoncello'ni jättis kõik väga viimistletud mulje.
    Esimese korruse söögisaali ilmestab suurejooneline fresko, mis haakub nii Itaalia kui ka siinse keskaegse vanalinnaga. Restoran ulatub ka keldrisse, kuhu ümberehituse käigus on osav arhitekt suutnud tuua niipalju loomulikku valgust, et vaatamata massiivsetele paeseintele mõjub sealne labürint kergelt ja rõõmsalt. Lihvitud sisekujundus koos kriitvalgete laudlinadega kinnitavad ühel häälel, et see on noobel koht. 
    Varasemast tuttav peakokk
    Castello peakokk on Francesco Sibio, kes on pealinna gurmaanidele tuttav juba restoran Giannist, veelgi enam aga kunagisest omanimelisest restoranist Solarise keskuses. Maestro nimirestoraniga võrreldes on Castello menüü lühem ja ka koostisosadelt tagasihoidlikum. Ilmselt seetõttu ka paremini teostatav.
    Tallinna vanalinnas Pikal tänaval Kolme Õe naabermajas on end vaikselt ja tähelepanu äratamata sisse seadnud restoran Castello.Foto: Raul Mee

     

    Peakokk: Francesco Sibio

    Omanik: Ristorante Castello OÜ

    Aadress: Pikk 69, Tallinn

    Telefon: 56 39 2725

    Avatud: 12-23

    Põhiroogade hinnavahemik: 16-28 eurot

    castellorestoran.ee

    Kõik proovitud road olid ühtlaselt head, kuid muljetavaldava atmosfääriga võrreldes natuke liiga kodused (mida ei saa ütelda küll hindade kohta – pearoad lähenevad kolmandale kümnele, pastad püsivad teise kümne keskel).
    Itaalia köök ongi lihtne ja kodune, kinnitaks iga asjatundja, aga mina oleksin ikkagi soovinud miljöö ja menüü paremat kokkukõla. Maitsed, tooraine ja koka oskused on sealjuures väljaspool igasugust kahtlust. Toscanast pärit supp nimega aquacotta, juustuga üleküpsetatud baklažaan, veiselihahautis ehk pasticciata, spinati-ricotta täidisega cannelloni’d, tiramisu ja crema caramellata olid kõik ehtsad “itaallased”: üllatusteta, seda küll, aga ausast toorainest ja väga maitsvad. 
    Restorani elitaarsuse poole kippuva üldmulje toob maa peale tagasi vilets eesti keel menüüs ja koduleheküljel. Google, mida ilmselt on professionaalse tõlgi asemel kasutatud, on seekord eriliselt nõrgaks osutunud.
    “Vananenud” lambajuust ja muud menüü keelelised möödapanekud on tühiasjad selle kõrval, kuidas oma maja auväärt minevikku tutvustatakse: “See oli linna rikka kaupmehe, Revali, elukoht ning hiljem sai hoonest kultuuri keskpaik, kus asusid mitme kooli peakontorid, sealhulgas ka õmblustööstus ning keeleinstituudid.”
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.