Äripäev • 6 aprill 2018

Eesistumise varasemaks toomine andis märgatava kokkuhoiu

ELi eestistumine  Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Eesti Euroopa Liidu nõukogu eesistumine korraldati planeeritust 10,7 miljonit eurot odavamalt kui esialgu planeeritud, teatas riigikantselei.

"Saame öelda, et eesistumise korraldamine läks maksma 68,1 miljoni eurot ning kokku hoiti 10,7 miljonit eurot võrreldes esialgse eelarvega," ütles Euroopa Liidu eesistumise korraldusmeeskonna juht Piret Lilleväli.

Eesistumise  planeeritud eelarve oli aastateks 2014-2019 74,8 miljonit eurot, millele  lisandus neli miljonit eurot tippkohtumise korraldamiseks.  Märgatav kokkuhoid tekkis Lillevälja sõnul eesistumise varasemaks toomise tõttu, mille tulemusena lühenesid pikaajalised välislähetused. Kokkuhoid oli ka ürituste korraldamisel, lisaks õnnestus kaasata 1,5 miljoni euro ulatuses sponsoreid.

Samuti oli võimalik korraldada täiendavaid üritusi või vähendada Eesti poolt tehtavaid kulutusi, kaasates Euroopa Liidu institutsioonide kaasrahastust 4,9 miljonit eurot.  Enam kui 50 Eestis korraldatud üritust, nende hulgas 32 konverentsi, olid suures osas või isegi täielikult finantseeritud Euroopa Liidu institutsioonide poolt.

Kokku käis 2017. aasta teisel poolaastal Eestis eesistumisega seotud üritustel ligi 27 000 väliskülalist, kellest tuhatkond olid ajakirjanikud. Hinnanguliselt kulutasid Eestis käinud külalised toodete ja teenuste tarbimisele kokku 7,3 miljonit eurot.

Hetkel kuum