Äripäev • 10. juuni 2018
Jaga lugu:

Trump ähvardab autodele tariifid kehtestada

Foto: EPA

Donald Trump ei kirjuta alla G7 ühisavaldusele ja ähvardab autotariifidega.

Donald Trump tõmbas eile vee peale G7 pingutustele näida ühtne. Ta vihastas Kanada peaministri Justin Trudeau peale ja ütles, et võib imporditariife veelgi karmistada ja kehtestada tariifid ka autotööstuses. Lisaks teatas Trump, et tema ei kirjuta alla G7 ühisavaldusele, mille tekst pandi paika pärast tema lahkumist Kanadast. Trump lahkus teistest varem ja saabus teistest hiljem.

Trump oli Twitteris eriti kriitiline Justin Trudeau suhtes. „Peaminister Justin Trudeau oli G7 kohtumise ajal nii tagasihoidik, aga kui mina olin lahkunud, tegi pressikonverentsi teatega, et USA tariifid on solvavad ja „meie ei ole lükata-tõmmata“. Väga ebaaus ja nõrk. Meie tariifid on vastus tema 270% tariifile meie piimatoodetele,“ seisis Trumpi säutsus.

Nimetatud pressikonverentsil rääkis Trudeau, kuidas Kanada kavatseb vastata Trumpi kehtestatud terase- ja alumiiniumitariifidele. „Meie, kanadalased, oleme viisakad, aga samas ei ole me lükata-tõmmata,“ ütles Tudeau pressikonverentsil.

Trumpi kurjade säutsude peale ütlesid peaministri ametnikud, et nende eesmärk on ellu viia kõike, mida kohtumisel otsustati. Peaminister ei öelnud nende kinnitusel midagi, millest ei oleks olnud enne juttu avalikult, kohtumistel või president Trumpiga isiklikult.

Investorid on mures

Trump ütles, et tema tariifide eesmärk on kaitsta Ameerika Ühendriikide tööstust ja töötajaid ebaausa rahvusvahelise konkurentsi eest ja see on osa tema kavast „Ameerika esimesena“. Investorid aga muretsevad, et kui Trump liigub oma protektsionistliku kavaga edasi, halvab see finantsturgu ja avaldub tõeline kaubandussõda. Trump on teatanud, et Hiina kaupadele kehtestatakse tariifid, Hiina on lubanud samaväärselt reageerida. Kanada, Mehhiko ja Euroopa Liidu riigid on samuti lubanud Trumpi tariifidele vastata.

Ameerika autodele ja autoosadele lisatavad tollid mõjutaksid kõvasti Kanada tööstust, mis on USA omaga tugevalt seotud. Samuti võivad need tollitariifid kahjustada Jaapanit ja Saksamaad.

Ühisavaldus, millele Trump keeldub alla kirjutamast, sõnastab, et USA, Kanada, Suurbritannia, Prantsusmaa, Itaalia, Saksamaa ja Jaapani juhid näevad vajadust ausa, vaba ja kõigile kasuliku kaubanduse järele ja tähtis on võidelda protektsionismi vastu. Me püüdleme selle poole, et vähendada kõiki barjääre, seisis avalduses. Trumpi keeldumine allkirjastamisest üllatas väidetavalt teisi riigijuhte, kuid esialgu on otsustatud, et dokumendi sõnastust ei muudeta.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas