Jagamismajandus trügib kinnisvaraärisse

Focus Space'is töötav Kira Reiman.  Foto: Cristina Martin

Tunni kaupa multifunktsionaalse ruumi väljaüürimine lubab teenida investoritele ühe ruutmeetri kohta tublisti kasumit, selgitab firma ärimudelit Focus Space'i esindaja Kira Reiman.

Äri sai alguse vajadusest: kamp noori, kes oli Tallinnas juba tükk erinevaid projekte teinud, tahtis teha tööd mitte kodus igaüks tiimist eraldi, vaid kuskil kontoris koos teistega, kus oleks võimalik keskenduda, rääkis Reiman Äripäeva raadio saates "Delovoje ljudi".

Focus Space on Tallinna turul tegutsenud pisut üle aasta, ettevõtte põhitegevus on erinevateks ettevõtmisteks sobivate ruumide rentimine. "Hommikul võib seal olla koolituspäev, kohtumised klientide või partneritega ja õhtul saab korraldada sõpradega pokkerimänge," kirjeldas Reiman.

 

Tema sõnul on nende eesmärk ühelt poolt pakkuda hubast ja kodust ruumi ja teiselt poolt sellist, et seal oleks võimalik keskenduda, korraldada kohtumisi. "Sealt tekkis ka mõte, et tuleks see ruum teha mugavaks ja rentida tunnipõhiselt ehk meie toetame sharing economy (jagamismajanduse) põhimõtet, kus ei pea kõike omama, vaid saab sama ressurssi mitme kasutaja vahel jagada."

Reiman leidis, et tegemist on huvitava ärimudeliga. "Investorite jaoks suudame me genereerida ruutmeetri pealt mitu korda rohkem kasumit, kui mõni teine kinnisvaraäri suudab seda teha," kinnitas Reiman.

"Kokkuvõttes me loome Eestis uut turgu. Oleme aastaga jälginud, et selle valdkonnas on tegelikult suur nõudlus," ütles ta.

Focus Space'i neljast töötajast kaks on eestlased ja kaks venelased. "Me räägime omavahel inglise keeles ja nalja viskame eri keeltes," naerab Reiman. "Igasuguseid metafoore ja aforisme kasutame selles keeles, mis parasjagu pähe tuleb."

Tema sõnul pole Focus Space neist kellegi jaoks esimene äri. Focus Space'i asutaja on Aleksei Zagurdajev. "Aleksei on meie mootor ning on tegutsenud kinnisvaraäris pikemalt aega," märkis Kira. Ta on olnud seotud viie start-up'iga, nende seas on olnud nii edukaid kui ka läbikukkunud projekte.

Reiman ütleb enda kohta, et on töötanud suurtes ettevõtetes ning aastatega on valinud äri arendamise suuna. "Viimased kuus aastat olen olnud seotud erinevate projektidega," märgib ta.

Matemaatikust ettevõtjaks

Hariduselt on Reiman matemaatik. "Mul on bakalaureusekraad matemaatikas ja magistrantuuris olen õppinud ettevõtlust. Olla ettevõtja on mul veres," rääkis ta. "Focus Space'is on minu töö ettevõtte arendamine ja praegu on see minu põhitöö."

Ta ütleb, et tema põhiline tegevus on väärtuse loomine ja selle väärtuse pakkumine õigele kliendile, õigele sihtrühmale. "Lihtsalt müük mind väga ei kõneta ja ilmselt ei ole ma kunagi müügiinimene olnud," märgib ta. 

Tartu Ülikooli ettevõtluse õpetamisele jagub Reimanil vaid kiidusõnu. "Hästi palju praktilisi ülesandeid, palju õppejõude väljastpoolt Eestit, kes tegid praktilisi rühmatöid," meenutas ta. "Tegelikult mina väga-väga nautisin neid õpinguid, ja kuna ma paralleelselt ka töötasin, sain kõiki neid teadmisi reaalses elus kasutada."

Sisemine kirg tekkis Reimanil äriprotsesside juhtimise vastu. Ta on töötanud nii suurtes kui ka väikestes ettevõtetes ning on läbi elanud nii projektide läbikukkumisi kui ka õnnestumisi. "Olen oma äri üles ehitanud, on ka start-up'i loomise kogemus," loetles ta.

Kira on osalenud Eesti Televisiooni konkursil "Ajujaht", kus ta koos oma endise abikaasaga mõtles välja puidust toodetava LU LU kassiliiva. Konkursil "Ajujaht 2013" sai LU LU kassiliiv teise koha.

Küsimusele, miks naisi on ettevõtluses nii vähe ja mis neid takistab, vastas Reiman, et tema peres on ema väga ettevõtlik. "Mingid isiksuseomadused küll tulnud emalt." Ta olen ka mingil hetkel mõelnud ettevõtlusest loobuda, sest iga naine peab olema naiselik. "Aga miks ma peaks loobuma, kui mul tuleb see väga hästi välja? Miks peaks loobuma sellest, mille vastu ma tunnen kirge? See ei ole kuskilt õpitud, vaid on minu iseloomus." Kodus väga rahulik, naiselik ega suru midagi peale ega kontrolli. "Olen seda naiselikku poolt endas arendanud," märkis ta.

Reimani sõnul on tema tugev omadus suurelt mõtlemine. "Ma ei suuda piiridesse jääda, ütlen kohe suurelt. Ja see on ka minu arusaam, et maailm on siin lähedal. Ei pea mõtlema ainult oma linna peale," lausus ta.

Reimani sõnul on ettevõtluses oluline omadus julgus tegutseda. "Sa lihtsalt naudid seda rasket hetke. Ma olen endas arendanud vajalikke oskusi selleks, et ennast ettevõtluses hästi tunda," märkis ta, tuues näiteks suhtlemisoskuse ja läbirääkimisoskuse.

Tema sõnul on rahateenimise oskus ka oskus. "Mitte lihtsalt tahta suurt summat teeninda, vaid osata pidevalt raha teenida," lausus Reiman.

Focus Space'is suhtleb Reiman otse klientide ja partneritega. "Kui meie kodulehelt valida number, siis suhtlete minuga. Mina võtan vastu ka klientide tagasisidet," märkis ta.

Sisse pääseb koodiga

Reimani sõnul seisneb ruumi rentimise mugavus selles, et inimene ei puutu kellegagi kokku, broneerib ruumi, saab koodi ja läheb seda ruumi kasutama. Ta meenutas, et ükskord renditi ruum selleks, et teha IT-meestele roboti ehitamise päev, aina populaarsemaks muutub ruumi rentimine jutuuberite jaoks, kelle jaoks paigutatakse sinna videosalvestuse jaoks vajalik valgustus.

"Praegu on meil portfellis üle kahesaja kliendi, ja on väga tähtis, et 90 protsenti on need, kes tulevad tagasi ja kasutavad regulaarselt meie teenust," märkis Reiman. Küsimusele, kes on põhilised kliendid, vastas ta, et kui vaadata  Äripäeva ettevõtte edetabelis TOP kümme ettevõtet, siis pooled nendest on nende kliendid, aga mitte ainult. "Osa on ka väiksed ettevõtted või eraisikud, blogijad, kes viivad läbi koolitusi, intervjuusid jne," selgitas Reiman.

Lisaks oma ruumidele vahendab Focus Space ka partnerite ruume. "Kuid vaikselt liigume sinnapoole, et jääksid ainult meie ruumid," lausus Reiman.

Enda omad on praegu kaks ruumi: Tallinna Foorumi keskuse ruum on mõeldud kuni viieteistkümnele inimesele, Hiltoni hotelli juures Jakobi tänaval asuvasse ruumi mahub kuni nelikümmend inimest.

"Me hakkame vaikselt otsima ka teisi ruume, ja asukoht on üks võtmesõnadest," märkis Reiman. Tema sõnul peavad nad läbirääkimisi erinevate klientidega ja tahavad laieneda ka Euroopa turule. "Soov on saada võrgustik, mitte ainult rentida üksikuid ruume. Meie ärimudel on ennast juba tõestanud, see toimib, seega tuleb nüüd laieneda," lausus Reiman.

Hetkel kuum