Äripäev • 29. juuni 2018 kell 7:07

Eesti Energia võttis uusi laene 300 miljoni eest

Eesti Energia finantsdirektor Andri Avila.  Foto: Andras Kralla

Eesti Energia sõlmis eile Swedbanki, OP Corporate Banki ja SEBga laenulepingud kogumahus 300 miljonit eurot tähtajaga kolm aastat, teatas riigifirma.

Eesti Energia finantsdirektor Andri Avila ütles, et kuigi Eesti Energia likviidsus on väga hea, on ettevõttel ambitsioonikas kasvuplaan, mille katteks on täiendava kapitali kaasamine vajalik.

"Arvestades hiljutist Nelja Energia tehingut, käesoleval aastal ees ootavat 152 miljoni euro suurust võlakirja lunastamist ning võimalikke teisi strateegiast tulenevaid investeeringuid, oli täiendavate laenulepingute sõlmimine vajalik," rääkis Avila ja lisas, et osa uusi laenusid jääbki plaani kohaselt likviidsuspuhvrisse ja neid ei ole tarvis reaalselt kasutusse võtta. "Teatavas määras likviidsuspuhvri nõue tuleneb ka rahvusvahelistelt reitinguagentuuridelt, mis Eesti Energia finantsseisundil ja tegemistel silma peal hoiavad," selgitas Avila.

Avila sõnul on laenulepingute intressimäärad Eesti Energia jaoks soodsad. "Kui sõlmitud laenud tervenisti kohe kasutusse võtta, siis oleks nende kaalutud keskmine intressimäär täna 0,47%," lausus Avila.

Swedbankiga sõlmitava laenulepingu maht on 150 miljonit eurot, OP Corporate Banki puhul on summa 100 miljonit eurot ja SEBga 50 miljonit eurot.

Eesti Energial on olemas ka varasemast sõlmitud likviidsuslaenulepingud OP Corporate Banki ja Swedbankiga mahus 150 miljonit eurot. See tähendab, et kokku on võimalik Eesti Energial kasutada laenusid summas 450 miljonit eurot.

Alles kolmapäeval teatas Eesti Energia, et tema tütarettevõte Enefit Green sõlmis Soome riigile kuuluva ettevõttega Metsähallitus kokkuleppe, mis loob tulevikus võimaluse Soomes Tolpanvaara tuulepargi arendamiseks. "Kui Enefit Green peaks jõudma tuulepargi investeerimisotsuseni, on võimaliku investeeringu maht suurusjärgus 100–150 miljonit eurot," ütles siis Enefit Greeni juht Aavo Kärmas. 

Hetkel kuum