Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Amazonile pakuti linnapea kohta ja miljardeid dollareid

    New Yorgis protesteeriti Amazoni peakontori linna toomise plaani vastu.Foto: Scanpix

    Amazon korraldas uue peakontori asukoha leidmiseks konkurssi, kus pakuti miljardite dollarite eest maksusoodustusi, aga ka uue loodava linna eluaegse linnapea ametikohta.

    Amazoni uue peakontori valik on Ameerika Ühendriikide korporatiivmaastikul üks käesoleva aasta enimkõneldud teemasid. Tähelepanu sai see siis, kui jaanuaris avalikustati "finaali" jõudnud 18 linna ning laineid on see löönud nüüd, kui Amazon oma lõplikust valikust teatas. Ja võitjaks osutusid mitte Silicon Valley ega Ühendriikide keskosa, vaid USA idaranniku kaks keskust – Ameerika Ühendriikide mitteametlik rahanduspealinn New York ja ametlik pealinn Washington.
    Võiks arvata, et Amazon oli ise huvitatud nii palju uue peakontori loomisest Ameerika Ühendriikide võtmekohtadesse, et oli valmis selle jaoks lisainvesteeringut tegema, kuid ei – Amazon laseb oma kolimisplaanid vähemalt poole ulatuses kohalikel maksumaksjatel kinni maksta. Uue peakontori valimise juures teatati, et Amazon plaanib investeerida nende rajamiseks 5 miljardit dollarit, kuid vastutasuks soovib saada 2 miljardi dollari ulatuses maksusoodustusi. Ning veel veidi lisaks.
    Amazonil oli sedavõrd tugev positsioon läbirääkimisteks, et ta sai sellist pakkumist endale nõuda. Osales ju Amazoni peakontori valimisel 238 erinevat pakkumist.
    Ning Amazon lükkas kõrvale isegi mitu heldemat pakkumist. Näiteks New Jersey pakkus lausa 7 miljardi dollari ulatuses maksuvabastust osariigi- ja linnamaksudest, kui Amazon tuleks uue peakontoriga Newarki. Reuters kirjutas, et mõned teised linnad, millel ei olnud nii palju raha, pidid olema loomingulisemad – nii näiteks pakkus Atlanta eeslinna Stonecresti linnapea Jason Lary välja, et loob linna tööstusmaastikule uue linna, mille nimeks saab Amazon ning nimetab Jeff Bezose selle eluaegseks linnapeaks.
    Mida Amazon täpsemalt saab?
    New Yorgi osariigilt saab Amazon 25 000 töökoha loomise eest 1,525 miljardi dollari ulatuses tulemusel põhinevaid otsetoetusi. See teeb 48 000 dollarit ühe loodud töökoha kohta. Amazon võib taotleda ka New Yorgi linna ümberkolimise ja töötajate aitamise programmi kaudu maksusoodustust 3000 dollarit aastas ühe töökoha kohta, mis teeks 12aastase perioodi kohta 900 miljonit dollarit.
    Virginia osariigis saab Amazon tulemusel põhinevaid otsetoetusi 22 000 dollarit iga loodud 25 000 töökoha kohta, mis teeb kokku 573 miljoni dollari ulatuses maksusoodustusi.
    Aga Amazon ei piirdunud vaid maksusoodustuste väljakauplemisega, vaid teda huvitasid ka muud väärtused. Nii uuriti põhjalikult potentsiaalse peakontori lähedal asuvate koolide kvaliteeti, mis on töötajate rahulolu jaoks üks võtmetegur. Firma uuris kohalike koolide kolledžisse sisseastumistestide tulemusi ning kohtuti keemia, füüsika ja matemaatika eest vastutavate õpetajatega.
    Mida linn saab?
    Põhjus, miks linnad Amazoni kontorit endale niiväga tahtsid, on selles, et tegemist ei ole lihtsalt tavapärase laohoone või logistikakeskusega, vaid peakontoriga, kus asuvad kallihinnalisemad töökohad. Nii on Amazon öelnud, et loodavasse peakontorisse tulevad töökohad, kus keskmine palk on vähemalt 150 000 dollarit aastas.
    Amazoni valik
    Seni Seattle'is peakontorit omav Amazon on juba praegu üks Ameerika Ühendriikide suurimaid tööandjaid oma 610 000 töötajaga. Samuti teatas ettevõte alles hiljuti, et tõstab kõigi töötajate miinimumpalka 15 dollari peale tunnist.
    Osalt võib Amazoni uute peakontorite valik tunduda üllatav, arvestades sellega, et teised suured tehnoloogiahiiud on enda peakontorid üles seadnud päikeselises San Francisco piirkonnas Californias. Kuid see võib olla ka põhjus Amazoni teistsuguseks valikuks, sest sellisel juhul ei pea firma töötajate pärast võistlema Google'i, Apple'i ega Microsoftiga.
    "Need kaks asukohta aitavad meil ligi meelitada maailmatasemel talente," ütles Amazoni tegevjuht ja maailma rikkaim inimene Jeff Bezos pressiteate vahendusel.
    Virginia tehnikaülikool ütles, et plaanib Alexandriasse ehitada uue ülikoolilinnaku, mille maksumus on 1 miljard dollarit. See on vaid kaks miili eemal Amazoni uuest peakontorist.
    Kokkuvõttes saab Amazon uute kontoritega üle 2 miljardi dollari ulatuses ergutust. See on lisaks 1,6 miljardile, mida firma on erinevatest kohtadest üle Ameerika Ühendriikide saanud alates 2000. aastast, vastavalt Washingtonis asuva valitsusorganisatsiooni Good Jobs First andmetele.
    Amazon ütles, et on investeerinud alates 2010. aastast üle Ühendriikide 160 miljardit dollarit, sealhulgas ladudesse, andmekeskustesse ning töötajate palkadesse. Amazoni sõnul loovad uued kontorid järgmise 20 aasta jooksul New Yorgis, Virginias ning Tennessees üle 14 miljardi dollari lisa maksutulu.
    Reutersi ajakirjanik tõi välja, et Virginia Arlingtoni valik võiks Bezosele anda suuremat poliitilist mõjuvõimu, olles lähedal Ameerika Ühendriikide pealinnale koos oma kõikide valitsusasutustega. Juba praegu on Amazon üks suuremaid kulutajaid lobitöö peale, sest ta peab võitlema selle vastu, kui tema tegevust tahetakse mingil määral piirata, viidates tema domineerivale positsioonile internetikaubanduse turul.
    Amazoni omanik Jeff Bezos on ka Ühendriikide ühe suurima ajalehe Washington Post omanik. See ajaleht on avaldanud mitu kriitilist artiklit president Donald Trumpi kohta ning seetõttu on Bezos saanud tunda ka Trumpilt kriitikat. Samal ajal Washington Post on ise väljendanud, et tal on täielik ajakirjanduslik sõltumatus oma omanikust.
    Amazoni valik läks suuresti Ameerika Ühendriikide keskosast mööda, kus ka paljud linnad lootsid majanduslikku ergutust uute töökohtade loomisega. "Mu süda on täna murtud," ütles Dallase linnapea Mike Rawlings. Amazon loeb suurema New Yorgi ja Washingtoni piirkonna oma suurimate tehniliste töötajate baasi hulka lisaks Seattle'i ja San Francisco lahe piirkonnale.
    Kortereid ei ole piisavalt
    Amazoni rõhutatud uute kõrgepalgaliste töökohtade loomisel teenis ettevõte palju avalikku tähelepanu, kuna firma sai kriitikat selle kohta, et tema laienevas logistikakeskuste võrgustikus makstakse madalat palka. Kuid selle vastu tegi Amazon hiljuti sellise sammu, et tõstis kõigi töötajate miinimumpalka 15 dollarile tunnis.
    Seni Seattle'is peakontorit omav Amazon on juba praegu üks Ameerika Ühendriikide suurimaid tööandjaid oma 610 000 töötajaga. Amazon on varasemalt pidanud tegelema töötajate elukohtade nappuse probleemiga oma 45 000 töötajaga Seattle'i kontorilinnakus. Taskukohaste elamispindade nappus sundis Seattle'i linnavolikogu maikuus kehtestama ettevõtetele iga töötajate pealt lisamaksu, mille Amazon aitas järgmisel linnavolikogu istungil tühistada.
    Kriitika
    Meedia mõõtmise ja analüüsiga tegeleva firma mediaQuant andmete kohaselt teenis Amazon ingliskeelses pressis 148 miljoni dollari eest meedia tähelepanu kahe kuu jooksul pärast uue peakontori asukoha otsimise avalikuks tegemist 2017. aasta septembris.
    Mõned kriitikud on öelnud, et linnad ja osariigid oleksid pidanud pakkumise protsessiga olema läbipaistvamad, hoiatades, et suure Amazoni kontori endale saamise kasud ei pruugi katta maksumaksjate rahastatavad ergutustasud ning muud kulud.
    "Amazon on üks rikkamaid firmasid maailmas, kuid sa ei saa panna hinnasilti kogukonna panusele, mis on kogu protsessi jooksul arvestusest välja jäänud," ütles New Yorgi linnanõukogu juhataja Corey Johnson oma avalduses.
    Kriitikat tegi muuhulgas demokraatliku partei esindaja, 29aastane Alexandria Ocasio-Cortez, kes sai viimastel kongressivalimistel noorimaks Ameerika Ühendriikide Kongressi esindajatekoja liikmeks. Ocasio-Cortez ütles Twitteri vahendusel Amazoni peakontori uudise avaldamise päeval, et ta on terve päeva jooksul saanud Queensi linnaosa elanikelt vihaseid sõnumeid selle kohta, miks peab sellisele suurele firmale sadu miljoneid dollareid maksusoodustusi tegema ning eriti sellisel ajal, kui "meie metroo on kokku varisemas ning meie kogukonnad vajavad rohkem, mitte vähem investeeringuid."
    Ocasio-Cortez tõstatas ka küsimuse, et töökohtade loomisel peab kaevuma sügavamale ning küsima, kas Amazon on lubanud inimesi tööle võtta olemasolevast kogukonnast ning kas need on madalapalgalised või kõrgepalgalised töökohad? Viimasele küsimusele on Amazon küll juba viidanud, kuid selge on see, et Amazon loodab uude Long Islandi kontorisse meelitada inimesi ka väljastpoolt New Yorki.
    New Yorgi ülikooli turundusprofessor Scott Galloway läks isegi nii kaugele, et pidas Amazoni-poolset konkurssi pettuseks, sest Amazonil oli nagunii algusest peale juba New York ja Washington välja valitud. "See ei olnud kunagi võistlus," ütles Galloway Recode'i intervjuus. "See oli trikk, et panna linnad naeruväärselt häid tingimusi välja pakkkuma ning lõpuks valima ikkagi need linnad, mille puhul nad algusest peale teadsid, et nad sinna lähevad."
    Kohaliku Iseseisvuse Instituudi kaasjuhataja Stacy Mitchell sõnas Twitteris, et kõige olulisem ei olnud Amazoni jaoks tasuta reklaam linnapeadelt või isegi miljardid dollarid subsiidiume, vaid andmed, mis erinevatelt linnadelt saadi.
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Tesla halbadele tulemusele vaatamata lõpetasid USA indeksid tugevalt rohelises
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.