Anu Jõgi • 20. veebruar 2019 kell 7:00

SVT: kahtlane raha liikus ka Swedbanki kaudu

Swedbanki juhid on varem eitanud panga seotust rahapesuskandaaliga.  Foto: Andras Kralla

Rootsi rahvusringhäälingu SVT uurivad ajakirjanikud leidsid, et kokku 5,8 miljardi USA dollari mahus kahtlast raha on liikunud läbi Swedbanki kontode Balti riikides.

Sellest 26 miljonit on seotud Venemaa maksupettustega, mille avastas Sergei Magnitsky.

Viie kuu jooksul analüüsisid SVT ajakirjanikud suurt hulka salajasi dokumente, kust leiti suur hulk kahtlasi rahaliikumisi Danske Banki ja Swedbanki vahel aastatel 2007–2015.

Analüüsist tuli välja 50 Swedbanki klienti, kellel on rahapesukahtlus.

Bloomberg kirjutas, et nende 50 kliendi rahaliikumised kannavad selget rahapesukahtluse märki ja nende kaudu liikus raha 4,3 miljardi dollari ulatuses.

Swedbank vastas SVT-le, et on registreerinud kahtlasi tehinguid ja on nendest politseile teada andnud.

„Kui see info vastab tõele, siis on kaks võimalust: nad on nendest tehingutest teadnud, aga lasknud sel jätkuda, või pole nad neid kontrollinud ja tehingud pole ühtki häirekella tööle pannud. Ma ei oskagi öelda, kumb variant on hullem,“ ütles Soderberg & Partnersi laenunõustaja Joakim Bornold. „Swedbanki vastu on esitatud rängad süüdistused ja on väga murettekitav, et neil on nii vähe vastuseid.“

Kuni kolmapäevani oli Swedbank kategooriliselt eitanud igasuguseid seoseid Danske rahapesuafääriga ja panga juht Birgitte Bonnesenon korduvalt kinnitanud, et pangas on uuritud seoseid Danske rahapesuskandaaliga, aga neid pole leitud.

Oktoobri lõpus pani Swedbanki kontserni juht Bonnesen pea pandiks ja vandus Dagens Industrile antud intervjuus, et nende panga Balti haru tegevuses ei leidu midagi kahtlast. „Oleme selle läbi käinud ja seal ei ole midagi,“ ütles ta lehele.

Kauppalehti teatel sahistati kolmapäeval Rootsi meedias, et Bonnesenil võib olla raske paljastuste järel oma ametikohal jätkata.

Rahapesukahtlused on kerkinud ka Nordea kohale, eile jõudis Soome finantsinspektsioon lõpule uurimisega, milles süüdistati Nordea panka rahapesus osalemises, ja saatis materjalid edasi politseile. Sellest saad pikemalt lugeda siit.

SVT teatel tegid kahtlasi rahaülekandeid Swedbanki firmadest kliendid, millel ei olnud nähtavat äritegevust või mille omanikud polnud teada. Ettevõtted ise asusid välismaal, kuid neil olid kontod Swedbanki Eesti, Läti või Leedu pangas.

Eile keelas finantsinspektsioon Eestis tegutsemise Taani suurpangal Danske Bank, mis eiras Eestis rahapesu­vastaseid reegleid ja lubas siitkaudu liigutada mitmesaja miljardi euro ulatuses kahtlase päritoluga raha.

SVT saadet ingliskeelsete subtiitritega saad vaadata siit.

Hetkel kuum