Ragnar Sass võimalikust koalitsioonist: oleme kerges šokis

Ragnar Sass Pipedrive'i kontoris.  Foto: Andres Haabu

Iduettevõtja Ragnar Sassi sõnul on Eesti start-up-kogukond võimalikust Keskerakonna, EKRE ja Isamaa koalitsiooni realiseerumisest kerges šokis ja midagi positiivset ta selles näha ei osanud. Sass tõi välja, et EKRE plaanib tühistada start-up-firmadele seni kehtinud võõrtööjõu palkamise eelised.

"Ma eile lugesin Mart Helme lauset, kus ta ütles, et esimesena tuleks ette võtta migratsioon ja tühistada kõik need erisused, kuidas hetkel tulevad sisse talendid. See tähendab, et ühes esimeses intervjuus ta ütles, et tuleks tühistada start-up-viisad. Kui sellise suhtumisega minnakse koalitsiooniläbirääkimistesse, siis see võib hävitada kogu selle majanduse edu ära – mustvalgelt," rääkis Sass.

Samuti on Sassi sõnul kogukonnas neid, kes kaaluvad Eestist lahkumist. "Fakt on selles, et vastandumine mõjutab juba täna. On inimesi, kes on öelnud, et olukord on muutunud, nad kaaluvad Eestist ära kolimist. See on reaalne inimeste vastukaja tänasele olukorrale. Ma ei suuda kuidagi näha midagi positiivset selles, et minnakse nii radikaalsete ideedega (läbirääkimistesse) sisse," märkis ettevõtja.

Sassi sõnul on senine koalitsioon olnud idukogukonnale "stabiilne partner". "Mis hakkab saama siis, kui sul on ühes koalitsioonis kaks paremal äärmustesse kalduvat erakonda, on teine küsimus," tõdes ta. Samas on Sassi sõnul iduettevõtjad valmis ka uue koalitsiooniga koostööd tegema.

"Kuna on nii uus informatsioon, siis alles seedime. Me ei kujutanud ette, et arvatakse, et Eestile võib selline koalitsioon hea olla. Et jääda juhtivaks IT- ja start-up-riigiks maailmas, on vaja teha ka uusi asju. Kui praegu on viiteid, et hakatakse olemasolevat tagasi keerama, siis ka see, kui suudetakse jätta status quo, on hea, aga et edasi minna, tuleb julgemaid samme astuda. Tänane retoorika ei peegelda seda, et selle koalitsiooniga selleni jõutaks," oli ettevõtja skeptiline.

EKRE majandusprogrammist võib lugeda, et erakond soovib kehtestada range piirangu tööjõu sisseveole, et soodustada palga kasvu Eestis. Samas soovitakse vabastada sisserände kvoodi alt vähemalt kolmekordset keskmist palka saavate töötajate tähtajaline Eestis töötamine.

Hetkel kuum