Eliisa Matsalu • 7. aprill 2019 kell 21:00

Pekk: pensioniremont keskendub valele asjale

Keskerakonna, EKRE ja Isamaa koalitsioonileppes on kõige konkreetsem majanduslubadus kohustusliku kogumispensioni süsteemi muutmine, mis oli Isamaa üks peamisi valimislubadusi. Tuleva juhi Tõnu Peki sõnul keskendub pensioniremont valele asjale.

Tuleva juhatuse liige Tõnu Pekk tervitab koalitsioonileppes teise pensionisamba reformi puudutavaid punkte, kuid tahaks lubaduste juurde ka kindlaid kuupäevi. Muidu ei muutu midagi.  Foto: Liis Treimann

Kolmikliit leppis kokku, et teise pensionisambaga liitutakse endiselt automaatselt, kuid soovi korral võib sambast väljuda. Ühe variandina saab teise pensionisambasse minevad maksed suunata inimese enda investeerimiskontole ehk hakata pensioniraha ise paigutama.

Tuleva juhi Tõnu Peki sõnul kipub poliitikas olema nii, et keskendutakse valedele asjadele. “Teise pensionisambaga on vaja lahendada palju probleeme, kuid neid ei ole leppes puudutatud. Küll aga on puudutatud vähemolulisi asju,” ütles ta.

Tuleva juhile Tõnu Pekile oleks meeldinud, kui poliitikud oleksid koalitsioonileppe punkti, mis lubab üle vaadata pensionifondide haldustasud ja väljamaksete korra, teinud konkreetsemaks. “See võinuks olla seal peatükis, mis ütleb, mis kõik 1. jaanuaril 2020 vastu võetakse,” ütles Pekk. “Praegu on see nii ähmane lubadus, võiks sellele kuupäeva külge saada,” rääkis ta.

Tema sõnul on juba kaks-kolm aastat riigikogu laual olnud samasugune lubadus vaadata haldustasud üle. “Samas maksavad inimesed iga päev kõrgeid haldustasusid ja iga päev jõuab tuhandeid inimesi ikka, kus nad sõlmivad endale kahjuliku kindlustusleppe,” rääkis Pekk.

Asi võib veel hullemaks minna

Peki sõnul on mitu pensionit puudutavad punkti veel läbi analüüsimata, kuid need pole nii olulised kui haldustasude ja väljamaksete küsimus. “Kuid kindlasti tasub neid punkte uurida. Näiteks investeerimiskontot puudutavat,” rääkis Pekk.

Koalitsioonileppes on kirjas, et inimesed liidetakse teise sambaga edaspidi endiselt automaatselt, kuid kes soovib, saab sealt välja astuda. Selle sammu üheks suurimaks kriitikaks on, et paljud võtavad oma raha välja ega investeeri ise pensionipõlveks midagi. Pekil on aga teistsugune mure. “Ma kardan, et need, kes välja astuvad, suunatakse oma raha veel kallimasse investeerimistootesse panema,” rääkis ta.

Hetkel kuum