Äripäev • 25. aprill 2019 kell 9:50

Konkurentsiamet kaotas riigikohtus

Riigikohus leidis, et jäätmekeskuse tegevus ei ole ettevõtlus konkurentsiseaduse mõttes.  Foto: Andras Kralla

Riigikohus otsustas täna lõplikult tühistada konkurentsiameti ettekirjutuse, mis käskis MTÜ-l Lääne-Viru Jäätmekeskus teenustasu vähendada.

Riigikohus selgitab teates, et jäätmekeskus on Lääne-Viru omavalitsuste mittetulundusühing, mis korraldab jäätmeveo hankeid Rakvere linnas ning Sõmeru ja Vinni vallas. Konkurentsiameti ettekirjutuse järgi nõudis keskus jäätmevaldajatelt nendega arveldamise eest põhjendamatult kõrget tasu.

Riigikohus leidis, et jäätmekeskuse tegevus ei ole ettevõtlus konkurentsiseaduse mõttes, vaid jäätmekeskuse kaudu jäätmevedu korraldades teostavad omavalitsused avalikku võimu. Arveldamine on üksnes abistav tegevus, mitte eraldi teenus.

"Jäätmevedu on tihti korraldatud hoopis selliselt, et jäätmevedaja arveldab klientidega otse. Sellisel juhul on arveldamine osa jäätmevedaja ettevõtlusest ning selle eest võetav tasu allub konkurentsiameti järelevalvele. Praegusel juhul oli jäätmevedu korraldatud jäätmeseaduse varasemate sätete alusel. Selle mudeli järgi on jäätmevedaja kliendiks jäätmekeskus, kes ühtlasi arveldab jäätmevaldajatega, nõudes neilt avalik-õiguslikku tasu. Rakendussätted võimaldavad jätkata jäätmevedu sellisel viisil kuni lepingute kehtivusaja lõpuni. Kui jäätmevaldaja leiab niisuguses olukorras, et temalt nõutav avalik-õiguslik tasu on põhjendamatult kõrge, on tal õigus see vaidlustada halduskohtus," selgitas riigikohtu kommunikatsioonispetsialist Iris Raudsik.

Sarnast vaidlust on pidanud ka Tallinn. 2017. aasta sügisel otsustas Tallinn vaidlustada konkurentsiameti ettekirjutuse, mille kohaselt on linnale kuuluv Tallinna Jäätmekeskus lisanud vahendatavale jäätmeveo teenusele põhjendamatult suure juurdehindluse.

Hetkel kuum