Artikkel

  Nädala lood: aasta ettevõtja räägib edu tagamaadest, TransferWise’i on oodata börsile

  Ettevõtja Rain Rannu.Foto: Raul Mee

  Jõulunädalal võttis Äripäev lõppenud aasta kokku, olulisi teemasid jätkus aga veel teisigi.

  Nii kuulutas Äripäev välja traditsiooniliselt aasta ettevõtja, kelleks sedapuhku osutus miljonitehingutega säranud Rain Rannu.
  Rannul läheb sellesse aastasse kirja vähemalt kolme oma asutatud firma või investeeringu rahaks tegemine, kuid tema hinnangul on tiitel palju enama eest, mida ta oma kolleegidega on idufirmade maastikul 20 aasta jooksul ära teinud.
  „Kui ma alustasin, siis vanavanemad ja ka vanemad päris pikka aega küsisid, millal ma päris tööle lähen. Nüüd tänu sellele, et firmadel nagu Fortumo ja Pipedrive hästi läheb, enam selliseid küsimusi ei tule,“ ütleb Äripäeva aasta ettevõtja Rannu. Tema 20 aasta töö väljendus sel aastal suurtes tehingutes, kuid Rannu panus on palju laiem: oma tööga aitab ta kasvada üha uutel ettevõtjatel ning Eesti inimestel aru saada, mis on start-up ja miks peaks neid tõsiselt võtma.
  Kuula ka temaga tehtud raadiointervjuud:
  Kunagine ärihiid läks pankrotti
  Mõnikord võivad asjad ettevõtluses aga sootuks kiiva kiskuda. Nii kirjutasime sel nädalal, et Harju maakohus kuulutas välja aastate eest suuri rahvusvahelisi kinnisvaraprojekte vedanud ning Äripäeva Rikaste TOPi kuulunud Margus Reinsalu pankroti.
  TransferWise börsile
  Kõigile neile, kes ootavad uusi investeerimisobjete, tõi jõulunädal hea uudise - TransferWise valmistub kuuldavasti Londoni börsile minekuks. Portaal Sky News kirjutas, et ettevõte on alustanud salaja ettevõtte börsileviimise plaane ning võtnud seetõttu ühendust erinevate investeerimispankadega. Börsile jõuab ettevõte arvatavasti 2021. aasta jooksul.
  Ettevõtte asutajad Taavet Hinrikus ning Kristo Käärmann uudist kommenteerida ei soovinud.
  Kohalikud investorid loodavad, et firma aktsiaid saaks siiski osta ka kodubörsilt. Loe Ivar Mägi, Ragnar Meiterni, Henrik Igasta ja Tallinna börsi juhi Kaarel Otsa seisukohti siit.
  Uued piirangud
  Meel läks mõruks sel nädalal ka paljudel ettevõtjatel, sest valitsus otsustas laiendada koroonapiiranguid Tallinna ja Harjumaale. Piirangud kehtivad esimeste plaanide järgi kolm nädalat ja algavad 28. detsembrist ehk tulevast esmaspäevast.
  Tallinnas ja Harjumaal peavad uksed sulgema restoranid, veekeskused, spaad, meelelahutuskohad, hotellid, spordisaalid, muuseumid. Siseruumides on keelatud avalikud koosolekud, nagu etendused, kinoseansid jne. Piirangud ei kehti professionaalsetele sportlastele ja erivajadustega inimestele. Toidukohtades on lubatud üksnes kaasamüük.
  Hädas ettevõtjaid aitab valitsus 23 miljoni euroga. Loe piirangutest lähemalt siit:
  Äripäev uuris ettevõtjatelt, mis meeleoludega nad uued piirangud vastu võtavad.
  OKO Restoranide omanik Martti Siimann ütles, et talle andis lootust valitsuse lubadus piirangute all kannatajaid toetada. Siimann on kindel, et piirangute aega tuleb lõpuks pikendada kauemaks kui kolmeks nädalaks. Loe siit lähemalt, mida Siimann piirangute ja edasise kohta arvas.
  Restoraniettevõtja Kristjan Peäske ütles, et valitsus peaks värskete piirangutega samal ajal välja tulema võimalustega, kuidas lukku minevaid asutusi vee peal hoida. Ta lisas, et valitsus peaks tulema välja enamiku piirangutega, mitte aga neid ükshaaval määrama, sest see mõjub väsitavalt. Loe tema seisukohti edasi siit
 • Hetkel kuum
Indrek Lepik: kui palju maksab raketirünnak Rakvere pihta?
Eestil on valida, kas me oleme rünnaku korral sunnitud sõdima omaenda pinnal või suudame hävitada vaenlase territooriumile jäävad üksused ja taristu. Ja nüüd küsigem: mitu miljardit eurot on liiga palju selleks, et vältida vajadust näiteks Rakvere linn nullist uuesti üles ehitada, kirjutab Äripäeva välisuudiste toimetaja Indrek Lepik.
Eestil on valida, kas me oleme rünnaku korral sunnitud sõdima omaenda pinnal või suudame hävitada vaenlase territooriumile jäävad üksused ja taristu. Ja nüüd küsigem: mitu miljardit eurot on liiga palju selleks, et vältida vajadust näiteks Rakvere linn nullist uuesti üles ehitada, kirjutab Äripäeva välisuudiste toimetaja Indrek Lepik.
EL süüdistab Microsofti konkurentsireeglite rikkumises
Euroopa Komisjoni uurimise põhjal rikkus Microsoft konkurentsireegleid kui sidus koostöötarkvara Teams pakkumise kokku teiste toodetega, nagu Word ja Excel.
Euroopa Komisjoni uurimise põhjal rikkus Microsoft konkurentsireegleid kui sidus koostöötarkvara Teams pakkumise kokku teiste toodetega, nagu Word ja Excel.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Külm kaup püsib tänavu endiselt kuum: jäätisetootja tegi mais rekordkäibe
Jäätise müüki mõjutab enim soe ilm, see on argument number üks, rääkis käsitöö pulgajäätisetootja Jäämari eestvedaja Virgo Tuul saates “Kuum tool”.
Jäätise müüki mõjutab enim soe ilm, see on argument number üks, rääkis käsitöö pulgajäätisetootja Jäämari eestvedaja Virgo Tuul saates “Kuum tool”.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
President Karis jättis automaksu välja kuulutamata
President Alar Karis jättis välja kuulutamata riigikogus vastu võetud automaksu, mis pole võrdse kohtlemise põhimõtte rikkumise tõttu kooskõlas põhiseadusega.
President Alar Karis jättis välja kuulutamata riigikogus vastu võetud automaksu, mis pole võrdse kohtlemise põhimõtte rikkumise tõttu kooskõlas põhiseadusega.
President Karis jättis automaksu välja kuulutamata
President Alar Karis jättis välja kuulutamata riigikogus vastu võetud automaksu, mis pole võrdse kohtlemise põhimõtte rikkumise tõttu kooskõlas põhiseadusega.
President Alar Karis jättis välja kuulutamata riigikogus vastu võetud automaksu, mis pole võrdse kohtlemise põhimõtte rikkumise tõttu kooskõlas põhiseadusega.
Alar Karis: miljardi euro vajadust laskemoona jaoks ei saa ignoreerida
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.