Ken Rohelaan • 12. juuni 2014 kell 11:21

Eesti ei korraldanud VEB Fondi suppi

Eesti riiki ei tohiks süüdistada VEB fondi olukorras, mille on korraldanud teine riik ja kus head lahendused puudusid täielikult, ütles rahandusminister Jürgen Ligi.

Ajakirjaniku küsimuse peale, kas riik peaks kaaluma VEB Fondi tõttu kannatanud kontoomanike osas rahalist kompensatsiooni, vastas Ligi valitsuse pressikonverentsil, et suhtub reservatsiooniga kirjeldusse, mille järgi ei saanud VEB Fond tegutseda eesmärgipäraselt ja pidada läbirääkimisi Venemaaga raha tagasisaamise osas ametiisikute kuritarvitamise tulemusena, sest pool rahast oli "maha sahkerdatud".

Ligi sõnul ei ole Eesti riik nimetatud olukorda põhjustanud. "Siin ei ole laitmatuid lahendusi olukorras, kus süüdlane on väljaspool ja sahkerdamise asemel hoiaksin meeles selle, et sertifikaatidel olid omad tingimused," ütles Ligi. Tema sõnul oli võlausaldajail võimalus ise raha tagasi küsida.

Rahandusminister lausus, et on uudiseid VEB Fondi teemal juba nii palju näinud, et ei usu enam midagi. "Ikka ja jälle ilmub keegi pildile, kus teatab, et kuhu jäljed viivad ja et homme midagi ütleb. Et tal on kahtlusi ja näitab näpuga, aga mitte midagi sealt ei tule. Ma ei usu, et riigikontroll hammustas selle pähkli sellel määral lahti, et see, mida ütlete, on päris täpne," ütles Ligi.

Ta nimetas ettekujutusi, et Eesti riik heastab õigluse suure rahasummaga, massohistlikuks. "Ei ole mõtet võtta, see tuleks meie kõigi taskust. Kuhu see raha läks? Loomulikult oli külmutaja ju Venemaa, loomulikult oli see poliitiline aktsioon," ütles ta.

Ligi sõnul tekkis välisvaluuta ajal, kui Eestis ei olnud normaalseid turumajanduslikke suhteid. "Välisvaluuta õigused tekkisid eriõigustena, olgu need siis mingite vara, mingite litsentside, mingite kvootide või ka lihtsalt valuutaõiguste omamise tagajärjel, ja öelda nüüd, et need inimesed, kes on oma tööga või turumajanduslike pingutustega hakkama saanud ja püüavad hakkama saada, peavad kinni maksma seda minevikku, kus ei olnud turumajandust, kus ei olnud vaba riiki, see oleks erakordselt ebaaus. Mina arvan, et me oleme langetanud küll ebameeldivad, aga õiged otsused ja riigikontroll loodetavasti ei jäta teistsugust muljet," ütles rahandusminister.

Hetkel kuum