Piret Reiljan • 29. oktoober 2014 kell 4:02

Kalle Palling: järelikult oli Sutter parim

Eesti Energia nõukogu ja riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Kalle Palling.  Foto: Andras Kralla

Reformierakondlasest Eesti Energia nõukogu liige Kalle Palling, kes sisuliselt leidis Poolast Eesti Energiale uue juhi, tõrjus kahtlusi, et Reformierakonna peamine eesmärk oli Sandor ­Liivest lahti saada.

“Kui Sandor Liivet ei valitud, siis Sandor Liivet lihtsalt ei valitud. Sellepärast ei valitudki, et Hando Sutter oli järelikult parem,” ütles Palling. Järgneb telefoni teel tehtud intervjuu Pallinguga. 

Mul on selline info, et Poolas septembri alguses toimunud konverentsil leppisite Teie Hando Sutteriga kokku, et tema võiks kandideerida Eesti Energia juhiks.

See vastab selles mõttes tõele, et ma andsin Hando Sutteri nime Erkki Raasukese (Eesti Energia nõukogu esimees) vahendusel Ariko Reservile, aga sealt edasi meil ühtegi kokkupuudet Handoga ei olnud. Ma ei tundnud Handot ka varem, aga kuna meil oli meeldiv vestlus, siis… Ja kuna meil oli poliitika, et me ei jäta kedagi kõrvale, kes tundub väärikas kandidaat, siis sealt see tõepoolest alguse sai. Mul pole põhjust seda eitada.

Kuidas jutt Poolas selleni jõudis Sutteriga? Ütlesite, et Te varem ei tundnud Sutterit, aga kuidas nii kaugele jõudsite, et leidsite tema näol Poolast kandidaadi, kes osutuski hiljem valituks?

Nii kaugele jõudis see ikkagi kogu selle valikuprotsessi tulemusena. Ariko Reserv tegi selle protsessi väga professionaalselt ja mul ei ole põhjust selles kuidagi kahelda. Mul pole põhjust kahelda, et Ariko Reservi analüüs vastab tõele. See oli võib-olla isegi pigem positiivne üllatus.

Aga arutasite Hando Sutteriga ka seda, et Teil selline plaan on?

Ee, ei. Ei. Kindlasti mitte. Meil oli pikk vestlus, me olime ühes paneelis ja sealt edasi siis vestlus energeetika teemadel, mille peale mina kui Eesti Energia nõukogu liige pidasin vajalikuks selle nime üles märkida.

Nii et Handoga Te üldse ei rääkinud Eesti Energiast ja sellest, et tema võiks olla kandidaat? 

Muidugi rääkisime, aga kuna me kõik viisime selle protsessi läbi ülima professionaalsusega, siis mingit juttu sellest, et keegi võiks kindlasti saada Eesti Energia juhiks…

Pidasin silmas seda, et rääkisite, et tema võiks olla kandidaat.

Ma ütlesin Handole pärast asjalikku vestlust Poolas, et ma annan tema nime kandidaadiks. Tegin seda nõukogu esimehe Erkki Raasukese kaudu, kellele olin varem pakkunud ka teisi nimesid. Nõukogu esimees oli sellega kursis.

Kas Hando Sutter on poliitiline kandidaat ehk Reformierakonnale sobiv isik juhtima Eesti Energiat?

Kui selle professionaalse protsessi tulemusena valiti tema Eesti Energia juhiks, siis loomulikult on ta sobiv isik Eesti Energiat juhtima. Aga selles osas võiks jääda kommenteerima ikka nõukogu esimees Erkki Raasuke.

Minu teada oli Reformierakonnal mure, et äkki Sandor Liive jätkab. Miks Liive vastu teie erakonnas selline halb meelsus on tekkinud?

No kuulge, see oli avalik konkurss, kõik said kandideerida, kes soovisid. Kandidaate oli rohkem kui 20. Valiti Hando Sutter ja sellega on teema lõppenud. Kui Sandor Liivet ei valitud, siis Sandor Liivet lihtsalt ei valitud. Sellepärast ei valitudki, et Hando Sutter oli järelikult parem.

Hetkel kuum