Ken Rohelaan • 30. aprill 2015 kell 6:45

EKRE kütab viha

Äripäeva arvamustoimetaja Ken Rohelaan.  Foto: Andras Kralla

EKRE juhid õhutavad viha, mis üritab piirata liberaalset demokraatiat, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Ken Rohelaan.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhid Martin Helme ja Jaak Madison solvasid viimase nädala jooksul mitu korda koalitsiooni lilladeks. Lillad ehk tänapäeva kontekstis homoseksuaalsed inimesed on osa ühiskonnast. Nad on täpselt samamoodi olulised nagu taimetoitlased toidukultuuris või jalakäijad liikluses. Kui Helme ja Madison hüüdsid oma oponente lilladeks, halvustasid nad korraga nii koalitsiooni kui homoseksuaalseid.

Erakonna esindajatena võiksid mõlemad juhid teada, et neid usaldavad paljud valijad. Madison ja Helme on justkui õpetajad, keda valija huviga kuulab ja vaatab, aga praegu ärgitavad nad oma järgijaid ja jälgijaid rohkem vihkama. Nad üritavad EKRE toetajatelt leida poolehoidu, et sõna „lilla“ kasutamine on justkui tavapärane. Kellelegi ei meeldi solvang ning selle juurutamine on taunitav.

Vanameelsus

Veelgi olulisem on liberaalse demokraatia piiramine, sest Helme ega Madison ei taha näha uuendusmeelsust. See on arusaadav juba erakonna hoiakutest või isegi nimest, kuid kõike tuleks teha austusega argumenteerides, mitte solvangutega lahmates. Sõnavabadus on oluline jõud, kuid seda ei tohi kunagi kuritarvitada.

Ootan värsketelt riigikogu saadikutelt küpsuse kiiret saavutamist. See suurendaks nende tõsiseltvõetavust. Vastasel juhul tuleks EKRE liidrid saata vastavale koolitusele, kus õpetatakse teistega arvestamist ja aususe kõrval viisakust.

Hetkel kuum