Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Šokiäratus imelisest pensioniunest

  Äripäeva börsiajakirjanik Birjo Must.Foto: Andras Kralla

  Augustikuised kuumad ilmad pühkisid pensionifondidest boonused, millega kliente mõni aeg tagasi fondi vahetama meelitati. See annab märku, et ka imeliste tootluskõverate lummuses tasub säilitada ratsionaalsus, leiab Äripäeva börsiajakirjanik Birjo Must.

  Alles kevadel levis uudis, et suurpangad meelitavad agressiivse strateegiaga kliente oma pensionifondidesse. See õnnestus ja riskantsemate pensionifondide mahud paisusid. Kuulsin ka paljudelt oma tuttavatelt, kuidas panga müügiinimesed näitasid imelisi tootlusgraafikuid ning selle lummuses otsustati oma pensioniraha ümber paigutada.
  Nüüd on aeg tunnistada, et suurem osa pensionifonde läks aasta alguses ahneks. Tõsi, börside tõus andis sellele alust ja tootlused võtsid suuna taevasse. Seda valusam oli aga augustikuine tõehetk, mis viis pensionikontodelt kogu kauni tõusu.
  Pikaajaline vs lühiajaline tootlus
  Suurem osa fondijuhte lausub kui ühest suust, et langus aktsiaturgudel on normaalne ja mõneti isegi tervendav. Samal ajal rõhutades, et oluline on vaadata vaid pikaajalist tootlust, sest investeerimishorisont ulatub aastakümnetesse. Paralleelselt esitlevad aga müügimehed rahulikult kuue kuu, heal juhul aastast kõverat, mis on lühiajaliselt suuna taevasse võtnud. Selles tohuvabohus on inimesel väga raske mõista, kelle juttu uskuda.
  Kuna tegemist oli ülemaailmse aktsiaturgude langusega, pole otseselt mõtet süüdistada fondijuhte, kes seda ette ei näinud. Küll aga oli halb jälgida väga agressiivset müüki, millega pangad meelitasid kliente oma riskantsetesse fondidesse.
  Tuleb meeles pidada, et müügiinimesed näitavad alati selliseid graafikuid, mis on neile kõige sobivamad. Ning suve lõpp on hea tõestus sellest, et nende joonte alusel pensioniraha ümber tõstmine ei pruugi olla parim otsus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Soovime edu võitluses “aatemeestega”
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.