Ken Rohelaan • 1. mai 2016 kell 7:30

Kõik taksojuhid on kihutajad

Taksod.  Foto: Andres Haabu

Kõik Uberi ja Taxify kasutajad ei ole piraadid, nagu ei ole ka kõik taksojuhid Tallinna vanalinnas maffia käepikendus, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Ken Rohelaan.

Põnev on kõrvalt jälgida, kuidas taksojuhid süüdistavad jagamismajanduse kasutajaid töö varastamises. „Piraadid varastavad meie töö ja leiva!“ kritseldatakse plakatitele ja minnakse meelt avaldama. Või kuidas jalgrattureid süüdistatakse hooletus liiklemises ning järgmisele kaherattalisele viibutatakse rusika ja paari krõbedama vandesõnaga. Tundub, et ka iga Eestis viibiv välismaahõnguga inimene tuleks otsemaid riigist välja saata, sest ta võib meie kultuuri ja inimesed hävitada.

Kurb, et kõiki lüüakse justkui ühe vitsaga.

Üldista tabavalt

Kõik Uberi ja Taxify kasutajad ei sõida piraati. Sama hästi võiks öelda, et kõik taksojuhid Tallinna vanalinnas on maffia käepikendus. Ei ole. Sama kehtib jalgratturite, välismaalaste ja muude teemade kohta, kus tähelepanu köitjad sildistavad suurelt oma kaasteelisi. Isegi iga EKRE-lane ei ole rassist või nats, kuigi mõni võib olla.

Tundlike teemade arutamisel ja analüüsimisel tuleb üldistada tabavalt või sellest loobuda. Vastasel juhul võidakse solvata neid, keda üldistus ei kirjelda. Halvemal juhul võib vale üldistus muuta elu põrguks neil, kes seda sugugi ei vääri. Ilmekas näide on Eestis tekkinud võõraviha. Tõenäoliselt ei saa varsti enam isegi inglise keeles vestlev eestlane end turvaliselt tunda, sest teda võidakse kahtlustada eesti keele hävitamises. Tegelikult ei ole vastasseisu vaja.

Hetkel kuum