• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Põhikooli lõpetajale töökogemus kaasa

  Mait PaltsFoto: Tööstus-kaubanduskoda

  Põhikooli lõpuks võiks õpilastel esimene töökogemus juba olemas olla. On see siis praktika mõnes ettevõttes või suvine hooajatöö, kirjutab kaubandus-tööstuskoja juht Mait Palts.

  Tähtis on, et noor saaks esimese väärtusliku kogemuse tööturul. See arendab noortes ka tööharjumust ning õpetab neile vastutuse võtmist. Lisaks aitavad esimesed töökogemused anda aimduse valdkonnast, mida noor võiks tulevikus edasi õppida.
  Värske Emori uuring noorte teemal tõi välja, et pooled 1089inimeselisest valimist omandavad haridust paberi pärast, kuid teine pool peab tähtsaks praktiliste oskuste omandamist: soovitakse saada teadmisi ja oskusi, mis tulevikus korraliku töö kindlustaksid. See on ettevõtlusorganisatsiooni jaoks hea sõnum.
  Tihti piiravad praktiliste kogemuste saamist seadusest tulenevad nõuded. Sügisel tööstus- ja kaubanduskoja liikmete seas läbi viidud küsitluse tulemustest selgus, et oluline takistus töökogemuse saamisel on noorte töötamist puudutava valdkonna ülereguleeritus ning liiga jäigad nõuded, mis ei võimalda noortel end proovile panna ning suruvad ka ettevõtjad olukorda, kus noore tööle võtmine on keeruline ning aeganõudev.
  Töökogemuse saamine lihtsamaks
  Sotsiaalministeeriumi laual on praegu töölepingu seaduse muudatused, milles on rõhk ka alaealiste töötamisele kehtestatud piirangute leevendamisel. Tegime ministeeriumile ettepanekud, mis aitavad noortel paremini saada töökogemusi ning muudavad noorte töölevõtmise ka ettevõtjatele oluliselt lihtsamaks. Nende seas olid näiteks tööloa saamise protsessi lihtsustamine, paindlikkuse lisamine noortele keelatud ja lubatud tööde osas ningtöötamise ajale ja tööpäeva pikkusele kehtivate nõuete leevendamine. Muuhulgas lubatakse neil noortel, kel on koolikohustus juba seljataga, töötada kuni 8 tundi päevas, samuti kaotatakse kohustus taotleda tööinspektsioonilt nõusolek 13-14aastaste töölevõtmisel.
  Meie ettepanekute tegemise eesmärk ei olnud soodustada seda, et noored asuksid hariduse omandamise asemel tööle, vaid kaasa aidata sellele, et Eesti noortel oleks paremini võimalik kasulikke esimesi töökogemusi hankida ning tööandjail neid pakkuda.
  Seaduse muutmisest on aga veelgi olulisem, et tööandjad oleksid valmis noori rakendama ning noored omakorda kasutaksid võimalusi, mida tööturg neile pakub. Kuidas muidu saame kujundada oma noortes tööharjumust ja -tahet. Just meie – täiskasvanud, lapsevanemad, ka tööandjad – oleme need, kes noorte arengut kujundavad ja soodustavad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.