Rainer Saad • 13. detsember 2016 kell 4:30

Tundmatus kohas tuleb vette hüpata

Vettehüpe  Foto: Panthermedia

Unustage jutt, et investeerimist tuleks õppida tasapisi ja iga kuu vaikselt aktsiatesse raha paigutamisega. Niimoodi ei õpi tegelikult suurt midagi, kirjutab börsitoimetaja Rainer Saad.

Selleks, et saada üks tõeliselt hea turgude kogemus ja tunnetus, võiks alustada just kõige raskemast – aktsiate või valuutadega kauplemisest. See on piisavalt raske ülesanne, mille käigus õpib palju uut, eriti kui mängus on tegelik raha. Siis ollakse nõus rohkem pingutama, et raha mitte kaotada.

Kui alustada vaikselt ja tagasihoidlikult, siis on see sama, kui panna oma vaim valmis strateegiaks kapitali mitte kaotada, selle asemel et seda kasvatada. Kui alustada aga kohe aktiivselt, võttes suuremaid riske, tajudes võidu või kaotuse emotsioone, annab see palju parema kogemuse.

Kui oled turul raha kaotamas, siis oled nõus rohkem uurima, miks aktsiahinnad või valuutakursid ebasoodsas suunas lähevad. Sa otsid põhjust, mitte ei lepi ainult tagajärgedega. Ja kui peaksid turul teenima, jääb hea tunne pikaks ajaks. See on midagi muud kui igakuine tuim ülekanne väärtpaberikontole.

Kindlasti õpetab aktiivne raha juhtimine algajale turgude kohta palju rohkem kui lihtsalt iga kuu ühe konkreetse ettevõtte aktsia soetamine. Ja kui isegi kahjum peaks tekkima, ei maksaks seda hinge võtta. Pigem võiks seda vaadelda koolirahana, mida on tasunud kõik edukad investorid, kes kunagi on alustanud. Ka ei maksaks kohe alustada üüratult suurte summadega, vaid ikka rahaga, mille kaotamine ei tekita rahakotti auku.

Seega, algajad, kes tahaksid finantsturgude kiirkursust, võiks tundmatus kohas vette hüpata.

Hetkel kuum