Heimar Lenk • 7. juuni 2017 kell 9:49

Edgar on aus ja siiras

Edgar Savisaar  Foto: Andres Haabu

Edgar Savisaarel on võimalik kohtuprotsess võita ja näidata, et ta ongi puhas nagu prillikivi, kirjutab keskerakondlasest riigikogu liige Heimar Lenk.

Äripäev muretses juhtkirjas, et Savisaare vari peaminister Ratase kohal halvab erakonna edu kohalikel valimistel. Ma pole selle arvamusega nõus. Otse vastupidi.

On hea, et kohtuprotsess lõpuks algab ja linnapea Savisaar sellel osaleda saab. Tõde peab kord välja tulema ja eelseisva kohtusaaga käigus võib see ka juhtuda. Kui muidugi kohtupidamine õigusest ja ka õiglusest lähtub. Üheksakümnendate aastate omandireformi päevil, mil rohkem kui tuhat sundüürnikku kohut käisid ja ükski neist ei võitnud, jäi kohtupidamisest küll erapoolik mulje, kus lähtuti rohkem poliitilisest tellimusest, õigusest ja õiglusest. Loodame, et ajad on muutunud.

Edgar Savisaarel ja veel kaheksal kohtualusel Alexander Kofkinil, Vello Kunmanil, Villu Reiljanil, Hillar Tederil, Kalev Kallol, Aivar Tuulbergil, Priit Kutseril ja Keskerakonnal on oodata vaid soodsaid arenguid. Põhiosa kahtlustustest on ju ajalehtedes ära trükitud ja prokuratuuri väitel on toimetustel olemas kõik süüdistustoimikud. Vaevalt, et mõni magus asi trükkimata jäeti, ja nii on põhiliselt ette teada, millest kohtus juttu tuleb. Aga teadaolevaile süüdistustele on nii Savisaar kui ka tema advokaat Oliver Nääs avalikkusele ammu ka vastanud.

Hea, et läheb kohtusse

Seega võib protsessil tulla mõningaid uusi fakte küll ettevõtjate, kuid mitte Savisaare kohta. Viimane saab protsessi vaid nautida, jagades intervjuusid nii paremale kui ka vasakule. Tallinna Televisiooni koridorides oli kunagi juttu ka protsessi otseülekandest? Kas tuleb, ei tea. Igal juhul tõdeb avalikkus lähikuudel taas, et reklaam oli kohtuasja kohta suurem, kui asi ise väärt. See aga tähendab, et valmiskampaania käigus veendub üha rohkem valijaid, et Edgar on ausam ja siiram, kui teda näidata püütakse.

Hea, et linnapea protsessil ise osaleb. Hullem olnuks, kui terviseekspertiis poleks kahtlusalust kohtusse lubanud ja protsess lõpetatud. Savisaar olekski jäänud ajalukku kuriteokahtlustusega. Nüüd on tal võimalus kohtuskäik võita ja kinnitada, et ongi puhas nagu prillikivi. Isegi süüdimõistmise puhul jääb ühiskonda närima kahtlustus, et küllap talle ikka ära tehti, mees ise paistab puhas olevat.

Jääb poliitikasse        

Savisaar jääb lähiaastaiks kindlalt poliitikasse. „Neli eksperti (kolm pataloogi-lahanguarsti ning kardio) otsustasid, et olen piisavalt terve. Mul jäi ainult ekspertide käest küsimata: kas ja kui kaua ma veel poliitikas vastu pean? Lähtudes ekspertide kriteeriumidest, jään poliitikasse veel pikaks ajaks,“ kirjutas kohtualune oma Facebooki-kontol. Tal on õigus. Iga kohtuistung, millest meedia laialt rääkida võtab, suurendab tema populaarsust ja suurendab šansse suurde poliitikasse tagasi tulla.

Seega pole ei Ratasel ega Keskerakonnal Savisaare varju vaja karta. Piinlikkust võib tunda vaid selle üle, kuidas erakonna looja Paide erakorralisel kongressil poliitilise jõuvõttega võimult kõrvaldati. See päev jääb küll erakonda aastakümneteks varjutama.

Kuid tulevikku vaadates saab Savisaare nimi nii Keskerakonnale kui ka Eesti riigile vaid tulu tuua. Vanem valijaskond võtab Keskerakonda ikka kui Savisaare oma, venelaste jaoks teist erakonda kui Savisaare partei polegi olemas. Meedia ei unusta Savisaart iialgi.

Ei ole teist poliitikut, kellele on tema koju toetust tulnud avaldama korraga üle viie tuhande inimese. Ei ole meil teist linnapead, kellele on oma hääle andnud ligi 40 000 tallinlast. Nii jääbki Keskerakonnal vaid oma isa ja asutaja üle uhkust tunda, mitte tema varju pärast häbeneda. On ju selge, et praegustest päevapoliitikutest on vaid Savisaar see, kellele mõne maja seinale tulevikus mälestustahvel pannakse. Kui mujale ruumi ei jätku, siis Lasnamäe uue kiriku ukse kõrval see koht leitakse.  

Hetkel kuum