Jevgeni Ossinovski • 18. juuli 2017 kell 5:48

Toetan õigust Lätist endale alkoholi osta

Jevgeni Ossinovski.  Foto: Raul Mee

Töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski küsib, kas kolm korda nädalas sadade liitrite alkoholi üle piiri toomist saab pidada kellegi isiklikuks otstarbeks.

Esmaspäevases Äripäevas püüab ajakirjanik Urmo Andressoo omistada mulle soovi piirata Eesti kodanike õigust Lätis poes käia. Lisaks väidab ta, et olen võtnud nõuks võidelda nii kogu Euroopa siseturu toimimise vastu. Nukker lugu, kui ajakirjanik teemasse süüvimata lubab endale luksust õhku väärväiteid heita.

Ma ei ole kunagi öelnud, et inimesed ei tohiks enda tarbeks Lätis alkoholi järel käia. See õigus tuleneb Euroopa Liidu siseturu aluspõhimõtetest, mille muutmist keegi ei taotle.

Vaieldamatult on Eestis inimesi, kes on valmis 20 senti odavama õllepudeli nimel võtma ette pika retke naaberriiki, aga selle põhjal ei saa anda hinnangut aktsiisipoliitikale. Selliseid odavamalt ostlejaid leidub ikka, pigem võiks küsida, kas kolm korda nädalas sadade liitrite alkoholi üle piiri toomist saab pidada kellegi isiklikuks otstarbeks. Sellisel juhul vajaks see inimene kiiremas korras alkoravile saatmist.

Tegelikult teame, et tihtipeale tuuakse neil juhtudel alkoholi Eestisse selle edasiandmise või müümise eesmärgil ning nii jõuab aktsiisivaba alkohol hoopis kõrtsilettidele. See aga on otseselt seadusega vastuolus. Just siin peab maksuamet tegutsema, et tagada aus konkurents Eesti ettevõtete vahel. Turusolkimisele ei saa olla õigustust.

Hetkel kuum