Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pangad jahutavad kinnisvaraturgu

  Tallinnas ehitatakse.Foto: Andres Haabu

  Tänu kommertspankade aktiivsele sekkumisele on praegune investeerimiskliima küllaltki tasakaalustatud. Ainus riskisektor on kommertsvarad, kuhu sisenevad agressiivselt hästi kapitaliseeritud kinnisvarafondid, kirjutab ERI Kinnisvara tegevjuht Andres Teder.

  Üldine investeerimiskliima on positiivne, investeeringute turu käive oli küll veidi väiksem kui rekordaastal 2015, kuid võrreldav eelmise aastaga. Ka tootlused  on jäänud eelmise aastaga samale tasemele. Jätkuvalt madalad intressid soosivad positiivset investeerimiskliimat.
  Niisiis võib öelda, et kinnisvara investeerimisturul ei ole olulisi muutusi  toimunud. Kui vaadelda näiteks ärikinnisvara investeeringute turgu numbrites, siis 2017. aasta investeeringute maht oli suurusjärgus 200 miljonit, mis liigub eelmise aasta tempos (2016 oli maht umbes 410 miljonit eurot).
   
  Turg on ikka aktiivne ja huvilisi jagub. Tõsi, mõnes kinnisvarasektoris on riskid järjest suurenemas. Paradoksaalsel moel ei ole aga riskid seotud mitte enama pakkumisega, vaid just pakkumise vähesusega, mis sunnib vaba raha suure hulga ja ostjate suure konkurentsi tõttu ostjaid ostma vara suurema riskiastmega, st vara endaga seotud riskidele (juhtimine, lepingud jne) pööratakse vähem tähelepanu.
  Kui tihti märgitakse, et turg on aktiivne seetõttu, et pangad pumpavad sellesse laenuraha, siis tegelikult peaks praeguses turusituatsioonis kiitma just panku, sest mitmete laenamist puuduvate regulatsioonide tõttu on pangad laenamisel oluliselt konservatiivsemad ja hoidnud sellega kinnisvaraturgu üle kuumenemast. Kui laenusaamine oleks praegu sama lihtne kui kümme aastat tagasi, oleksime kinnisvaraturul ilmselt juba taas kontrollimatus kinnisvarabuumis.
  Suuremad riskid
  Kinnisvarasektorid on praegu veel üsna kontrollitavad ja kohalik turg suudab ennast ise reguleerida. Nii näiteks toimus elukondliku kinnisvara turul väike hinnakorrigeerimine mõni aasta tagasi ja praegu käib lao-ja tootmispindade pakkumise korrigeerimine.
  Suuremad riskid on ärikinnisvara sektorites (nt büroopinnad), kuhu voolab rohkelt mitmesuguste fondide vara raha, mis otsib endale ükskõik mil viisil investeerimist – mis sunnib varasid ostma suurema riskiastmega. Ja kuna valmis rahavoo objekte napib, siis on rahavoo investorid hakanud suunama pilke varade arendussektorisse ja võivad selle tasakaalust välja viia.
  Kuigi kinnisvaraturg tundub olevat üldiselt tasakaalus, siis peab arvestamata, et turg ei ole kaitstud väliste globaalsete muutuste vastu. Hea investeering peaks vastu pidama ka ajutisele rahavoo muutusele või intressitõusule.
 • Hetkel kuum
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Toiduainete hinnatipp hakkab mööda saama
Jaanuaris inflatsioonist suurima ampsu võtnud toiduhindade tõus on Euroopas juba läbi ja peatselt juhtub sama meil, prognoosivad analüütikud.
Jaanuaris inflatsioonist suurima ampsu võtnud toiduhindade tõus on Euroopas juba läbi ja peatselt juhtub sama meil, prognoosivad analüütikud.
Harju Elekter ja Nordeconi tütar sõlmisid 5 miljoni eurose lepingu
Harju Elekter sõlmis koos Nordeconi tütarettevõttega ehituslepingu Allika tööstusparki tootmishoone rajamiseks.
Harju Elekter sõlmis koos Nordeconi tütarettevõttega ehituslepingu Allika tööstusparki tootmishoone rajamiseks.
Reaalajas börsiinfo
Mikrofoniga Soomes: ettevõtted viisid end turismimessiks parimasse turundusvormi
Talvekuudel planeerib suurem osa turismisektori tegijatest uue kõrghooaja tegevusi ja viib end turunduslikku tippvormi, mistõttu käis „Turismitunni" saatejuht Gregor Alaküla külas Soome turismimessil Matka, et uurida, kuidas Eesti ettevõtted end soomlastele turundavad.
Talvekuudel planeerib suurem osa turismisektori tegijatest uue kõrghooaja tegevusi ja viib end turunduslikku tippvormi, mistõttu käis „Turismitunni" saatejuht Gregor Alaküla külas Soome turismimessil Matka, et uurida, kuidas Eesti ettevõtted end soomlastele turundavad.
GALERII: Spordijuhtimise aastakonverents 2023
2. veebruaril toimus Radisson Blu Hotell Olümpia konverentsikeskuses Äripäeva ja Eesti Olümpiakomitee korraldatud Spordijuhtimise Aastakonverents 2023: Piiride ületamisest.
2. veebruaril toimus Radisson Blu Hotell Olümpia konverentsikeskuses Äripäeva ja Eesti Olümpiakomitee korraldatud Spordijuhtimise Aastakonverents 2023: Piiride ületamisest.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
GALERII: Spordijuhtimise aastakonverents 2023
2. veebruaril toimus Radisson Blu Hotell Olümpia konverentsikeskuses Äripäeva ja Eesti Olümpiakomitee korraldatud Spordijuhtimise Aastakonverents 2023: Piiride ületamisest.
2. veebruaril toimus Radisson Blu Hotell Olümpia konverentsikeskuses Äripäeva ja Eesti Olümpiakomitee korraldatud Spordijuhtimise Aastakonverents 2023: Piiride ületamisest.

Olulisemad uudised

Raadiohommikus: LHV avaldab tulemused, Türgi toibub šokist
Hommikuprogrammi külaline on LHV Groupi juht Madis Toomsalu, kellega käime üle Tallinna börsi ühe lipulaeva värsked 2022. aasta neljanda kvartali ja 2022. aasta auditeerimata tulemused. Lisaks vaatame otsa päevakajalistele teemadele, mis puudutavad nii pangandussektorit kui majanduse üldist käekäiku.
Hommikuprogrammi külaline on LHV Groupi juht Madis Toomsalu, kellega käime üle Tallinna börsi ühe lipulaeva värsked 2022. aasta neljanda kvartali ja 2022. aasta auditeerimata tulemused. Lisaks vaatame otsa päevakajalistele teemadele, mis puudutavad nii pangandussektorit kui majanduse üldist käekäiku.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.