Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Elatustase peab tõusma kaks korda

    Riigireformi pikaajaline eesmärk peaks olema kahekordne elatustaseme tõus, sest eestlaste ostujõud on vaid 74 protsenti Euroopa keskmisest ja see pole seitse aastat muutunud, kirjutab tarkvarafirma Helmes partner ja arendusjuht Raul Ennus.
    Foto: Raul Ennus
    Elatustaseme tõus tähendab, et inimeste sissetulek ja reaalne ostujõud kasvavad, suhtlus riigiga on lihtsam ja loogilisem, riigi pakutavate teenuste kvaliteet ja kättesaadavus on parem ja ka inimeste õnnetunne peab kokkuvõttes paranema.
    Keskendun vaid ühele riigireformi teemale – majanduse konkurentsivõime tõstmisele, mis tähendab kõrgemat elatustaset kõigile riigi kodanikele. Riigiaparaadi optimeerimine süsteemi raha juurde ei too, suurem konkurentsivõime ja ekspordi kasv aga küll.
    Fookus peab olema tulude kasvul
    Majandusteadlased on hinnanud, et kui tootlikkuse kasv inimese kohta on 2,5 protsenti aastas, siis elatusstandard paraneb kaks korda 28 aastaga. Kui soovime saada 15 aastaga praegusest kaks korda rikkamaks, peab meie tootlikkus kasvama aastas keskmiselt vähemalt kuus protsenti. 2012–2016 kasvas eestlaste tööviljakus inimese kohta keskmiselt 3,3 protsenti aastas ehk lihtsustatult tuleks meil keskmist tootlikkuse kasvu tempot kaks korda kiirendada.
    Eesti ettevõtete profiil on seotud palju allhanketöö ja mitteeskaleeritavate teenuste pakkumise ning toote väärtusahelas alumise otsa tegevusega. Kui sellist nõrka mudelit forsseerida, siis saame küll suurema ja laiema masinavärgi, aga selle tootlikkus või efektiivsus jääb ikkagi madalaks. Kui inimeste ja tehnoloogia võimekus ei kasva, siis on oht, et ka uued või laiendatavad ettevõtted ei liigu oluliselt kõrgema lisandväärtuse suunas. Madalama otsa töömudel koos küllaltki ettevõttevaenuliku maksusüsteemiga heidutab paljud välisinvesteeringud teistesse riikidesse ja praegune aktiivne paigal rabelemine jätkub.
    Üks päästerõngas on ulatuslik reform teadus- ja arendustegevuses laiemalt: kokku võiks leppida julge ja kompleksse teadus- ja arendustegevuse programmi minimaalselt 10 aastaks ning seda ka reaalselt ellu viia. Vaja on julget poliitilist otsust, et senine pigem langev või paigal seisev trend muuta tõusvaks trendiks.
    Mõningaid häid näiteid riigi hiljutistest sammudest on, aga summad on paraku liiga väikesed. IKT arenguprogrammi alusel investeeritakse kolme aasta jooksul 28 miljonit eurot. Haridusministeeriumil on käivitamisel IKT teaduse toetusmeede, kokku 15 miljonit eurot viie aasta jooksul. Selliste meetmete rahalisel mahul võiks üks null lõpus juures olla, kui tahame reaalset efekti saavutada. Samuti peab riigi tugi olema pikaajaline.
    Teadus- ja arendusmaastiku probleemide pundart saab lahendada vaid, mõjutades korraga kõiki komponente: ülikoolide võimekus, ettevõtete toote ja tehnoloogia arenduseoskus ning finantspotentsiaal, riiklikud investeeringud, soodustused ja eksporditugi.
    Suurendame rakendusteaduste rahastamist
    Teadmussiire ülikoolidest ühiskonda on ülioluline, et tekitada sild teadusmaailma ja ettevõtete vahel. Näiteks tekkis sellisest koostööst Eesti üks lootustandvamaid idufirmasid Skeleton Technologies, mis toodab superkondensaatoreid.
    Eesti ülikoolides ei ole piisavalt vajalikke õppejõude, professoreid ja uurimisgruppe. Riigil on võimalus suunata oluliselt rohkem raha, et neid Eestisse tuua. Lisaks, kõigis kraadiõppe programmides tuleks märgavalt suurendada rahastust tootearenduse, ekspordi ja interdistsiplinaarsuse ning tehnoloogia rakendamise alal. Ka see vajab täiendavaid lektoreid, juhendajaid jne, keda on võimalik suurema rahastusega välismaalt siia tuua.
    Rakendusteadustele mõeldud lisaraha tuleks jagada teisel moel kui praegu ülikoolide baasteaduste rahastust, täiendades riiklikke kriteeriume ülikoolidele teadus- ja arendustegevuse rakendamisel kohalikus majanduses.
    Soodustame arendustegevust
    Ettevõtete otsene rahaline toetamine on konkurentsi solkimine. Üks võimalus aga on maksusoodustused tootearenduse toetuseks. Üks üheksa OECD riigi 19 aasta andmete põhjal tehtud uuring näitab, et kui arendustegevuse kulukust riigi fiskaalpoliitiliste meetmete abil ettevõtetele vähendada kümne protsendi võrra, siis tegevuste maht kasvab lühiajaliselt ühe protsendi ja pikaajaliselt 10 protsendi võrra.
    Lahenduseks võiks olla teadus-arendussektori töötajate mitu korda suuremad maksusoodustused, näiteks sotsiaalmaksu vabastus esimesel viiel aastal.
    Riik peaks investeerima ka oluliselt rohkem välistööjõu Eestisse toomise tugisüsteemide loomisesse. Tippspetsialistid kolivad tihti ümber koos perekonnaga ja selle poolest on tugisüsteem nõrk.
    Spetsialiseerume nutikalt
    Oluline on ka suunata riigile vajalike valdkondade arengut, mida ettevõtlus ise nii palju ei teeks. Näiteks liitiumioonpatarei aluseks oleva tehnoloogia arendustöödega alustati 1980. aastatel riigi tellimusel. Ka Ränioru rajamisel oli omal ajal kandev roll riigil.
    Fookusvaldkondi, kuhu Eesti riik on pikaajaliselt panustanud, on vähe. Näiteks tööstus on üldisemas plaanis üks suuremaid valukohti – Eesti riigil on aastakümneid tööstuspoliitika üldse puudunud ja praegune versioon sellest on vähese ambitsiooni ning rahalise toega.
    2014. aastal asuti koostama nutika spetsialiseerumise programmi alusel riiklikku innovatsiooni fookust ja meetmeid. Hästi toiminud ja ennast tõestanud fookusvaldkonnad ning meetmed peaksid nüüd saama olulist lisaressurssi nende valdkondade ja meetmete arvel, mis ennast õigustanud ei ole.
    EASi palgal on 12 ekspordinõunikku, kes peaksid aitama leida sobivaid koostööpartnereid ja luua kontakte. Igas sihtriigis on üldjuhul üks ekspordinõunik. Mida jõuab teha üks nõunik paljude Eesti ettevõtete jaoks? Nõunike hulka võiks suurendada. See aga poleks jõukohane väheneva tööealise elanikonnaga riigis. Seetõttu tuleks sihtriikide puhul leida kitsam fookus. Valida välja 4–5 piirkonda ja oluliselt suurendada nende piirkondade riiklikku ekspordituge. Piirkondadeks ei pea alati olema ka riigid tervikuna. Eesti majandus on nii väike, et mõnes suuremas riigis (nt Hiina või India) võib valida välja mõne regiooni, millele keskenduda.
    Loome korporatiivse kiirendi
    EAS tuleb muuta bürokraatlikust toetusejagajast ingelinvestori mõtteviisi ja tegevusmudeliga ettevõtluskiirendisarnaseks organisatsiooniks.
    Vähene tootearendus ei seisa Eestis ainult raha taga. Üks oluline tegur on ka ettevõtete omanike ja juhtide suhtumine ning oskused. Toote- ja tehnoloogia arendus on riskantne ja nõuab investeeringuid. Ohutum on jätkata teenuse- või allhankepõhise ärimudeliga.
    Juhtide mõttemalle ja teadlikkust saaks tõsta tootearenduse programmidega või ettevõtluskiirenditega, kus maailma tippspetsialistid aitavad juhtidel uusi teadmisi ja praktilisi oskusi omandada. Tunnustatud rahvusvaheliste professionaalide juhendamisel saavad programmis osalevad ettevõtted välja arendada uusi tooteid ning alustada nende turustamisega sihtriikides. Ettevõtetele pakutaks selleks ka rahalist tuge näiteks intressivaba laenu abil.
    Kui sellise korporatiivkiirendi tegevuse tulemusena tekib Eestisse juurde iga paari aasta tagant kas või mõni globaalselt edukas ettevõte, siis juba palgamaksudest laekuv tulu riigile ületab seda investeeringut mitu korda. Rääkimata muudest teenustest, mida ettevõte hakkab Eesti siseturult tarbima. Selline kiirendi peab olema suunatud just traditsioonilistele ettevõtetele, idufirmade jaoks on sarnased kiirendid juba olemas.
    Korporatiivkiirendiga saab siduda ka rakendusuuringute funktsiooni, luues uue organisatsiooni, kuhu on ühendatud ka Eesti ülikoolide teadmussiirdeüksused. Ehk tuua kokku rakendusteadus, ettevõtted, rahvusvaheline tootearenduse ja ekspordiekspertiis ning investeeringud.
    Edukas Eesti on Advokaadibüroo Cobalt, Eesti Gaasi, Harju Elektri, Silberauto, Tallinna Kaubamaja ja Äripäeva arvamuskonkurss. Ootame konkursile Eesti eduloo uuendamise ja arengu kiirendamise ideid arvamusloo vormis.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Elektriautotootja rahamure pani suured aktsiapakid liikuma
Stockholmis noteeritud Volvo Cars jagas finantsprobleemides elektriautotootja Polestari osaluse oma aktsionäridele, kelle seas suurim on Hiina Geely. Geely omakorda müüs suure paki veokitootja Volvo aktsiaid, et Polestari toetamiseks raha vabastada.
Stockholmis noteeritud Volvo Cars jagas finantsprobleemides elektriautotootja Polestari osaluse oma aktsionäridele, kelle seas suurim on Hiina Geely. Geely omakorda müüs suure paki veokitootja Volvo aktsiaid, et Polestari toetamiseks raha vabastada.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: seentest elektriautode suuromanikuni Jäta oma küsimus hommikuprogrammi külalistele
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.