Jaga lugu:
Arvamused
Ainult tellijale

Valitsus, Excel on väärt tööriist!

Minu arvates peaks Jüri Ratase teise valitsuse esmane prioriteet olema riigieelarve taas kontrolli alla saamine ja sellega edaspidine vastutustundlik toimetamine, kirjutab Tallinna Kaubamaja Grupi juhatuse esimees Raul Puusepp.

Tallinna Kaubamaja Grupi juhatuse esimees Raul Puusepp.  Foto: Andres Haabu

Vastupidi mitmele viimase aja populistlikule väljaütlemistele tahaks siiski väita, et Excel on siinjuures üks täiesti asjakohastest tööriistadest. Paljud probleemid saavad alguse ja peaaegu kõik võimalused on seotud ressurssidega.

Tähtis on, et ei hakataks ellu viima läbi mõtlemata ja arvutamata valimislubadusi. Ei maksa varjuda selle taha, et siis ju petetakse valijaid. See ei ole küll kuidagi ilus tegu, aga olulisem on siiski parandada juba varem tehtud ilmsed vead ning hoiduda seni saavutatu ja töötava lõhkumisest. Tuleb siis lihtsalt ausalt selgitada, mida ja miks lubati ning mida tegelikult teha saab.

Kõige olulisem soovitus oleks: kaasake, kuulake, mõelge. Küsige spetsialistidelt nõu ja seda mitte vaid moe pärast. Uurige, tehke mõjuanalüüse ja hoiduge emotsionaalsetest „mina tean ja arvan“ otsustest ning regulatsioonidest. Neid on Eestis juba tehtud.

Ei maksa unustada, et riigieelarve koosneb, kuidas seda ka ei vaataks, eraettevõtlusest kogunevatest maksudest. Ikka sealt saame raha riigi kaitsevõimele, haridusele, teadusele, meditsiinile, kultuurile ning maksame pensionid ja ametnike palgad. Seda tasuks alati silmas pidada.

Äripäev küsis ligi 300 Eesti arvamusliidrilt, ettevõtjalt ja juhilt, mis peaks olema uue Eesti valitsuse kõige prioriteetsem tegevussuund.

Jaga lugu:
Hetkel kuum