Artikkel
 • Kuula

  Robertallan Tuisk: teeme Eestist globaalse e-tervise labori

  Kõrgtehnoloogia Eesti haiglate operatsioonisaalides on tavapärane, aga meil tuleks tõusta e-tervise innovatsiooniliidriks.Foto: Jassu Hertsmann

  Eestil on kõik eeldused juhtida maailma e-tervise innovatsiooni: meil on tehnoloogilised teadmised, digitaalne infrastruktuur ja avatud ühiskond, kirjutab Robertallan Tuisk arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.

  Tervishoiusektor seisab ülemaailmselt silmitsi enneolematute väljakutsetega alates elanikkonna vananemisest kuni krooniliste haiguste leviku ja pandeemiate ohuni. Eesti, väikeriik, mis on juba tõestanud oma võimekust digitaalse innovatsiooni vallas, on ideaalselt positsioneeritud juhtima järgmist revolutsiooni tervishoiu digitaliseerimises.
  Minu visioon Eestist kui globaalse e-tervise laborist keskendub kolmele põhisuunale: personaalmeditsiini arendamine, andmepõhiste tervishoiulahenduste loomine ja globaalse tervishoiuinnovatsiooni edendamine.
  Personaalmeditsiin: igaühele oma tervishoid
  Personaalse meditsiini edendamine, mis tugineb geneetilisele teabele ja individuaalsetele terviseandmetele, võib revolutsioneerida, kuidas me mõistame ja ravime haigusi. Eesti on juba maailmas tuntud oma e-tervise ja digitaalsete terviseandmete süsteemi poolest.
  Laiendades seda personaalmeditsiini valdkonda, võiksime pakkuda rätsepatööna valminud ravimeetodeid, mis on kohandatud iga inimese unikaalsete vajaduste järgi. See mitte ainult ei suurenda ravi efektiivsust, vaid ka vähendab kõrvaltoimeid ja tervishoiukulusid, muutes tervishoiu tõeliselt inimkeskseks.
  Andmepõhised tervishoiulahendused: terviseandmete jõud
  Eesti võib saada eestvedajaks andmepõhiste tervishoiulahenduste loomisel, kasutades ära oma maailmatasemel IT-infrastruktuuri ja digitaalset kirjaoskust.
  See hõlmab tehisintellekti ja masinõppe rakendamist suurte terviseandmekogumite analüüsimiseks, et tuvastada haiguste mustrid, parandada ennetavat meditsiini ja kohandada raviplaane.
  Samuti võimaldab see teha tõhusamaid ja kiiremaid kliinilisi otsuseid, parandades patsiendi tulemusi ja vähendades tervishoiusüsteemi koormust.
  Globaalne tervishoiuinnovatsiooni edendamine
  Eesti unikaalne positsioon digitaalse innovatsiooni liidrina annab meile võimaluse mitte ainult arendada e-tervise lahendusi kodumaal, vaid ka jagada neid teadmisi ja tehnoloogiaid maailmaga.
  Eesti võib olla rahvusvaheline koostööplatvorm, kus tervishoiu innovaatorid, poliitikakujundajad ja tehnoloogiaettevõtted kohtuvad, et kujundada tuleviku tervishoiu suundi. Selline koostöö võib viia uute globaalsete standarditeni terviseandmete vahetuses, privaatsuse kaitse ja e-tervise rakenduste arendamises.
  Eesti on ainulaadses positsioonis, et juhtida maailma e-tervise innovatsiooni. Meil on vajalikud tehnoloogilised teadmised, digitaalne infrastruktuur ja avatud ühiskond, et katsetada ja rakendada uusi tervishoiulahendusi.
  Eesti kui globaalne e-tervise labor ei ole pelgalt unistus, vaid realistlik visioon, mis võib tugevdada meie tervishoiusüsteemi, parandada elanikkonna tervist ja positsioneerida Eestit kui tervishoiu innovatsiooni liidrit maailmas. See on võimalus, mida ei saa jätta kasutamata, kui soovime ehitada tervemat, õnnelikumat ja jätkusuutlikumat tulevikku kõigile.

  Pane eduidee kirja ja võida 10 000+ eurot!

  Edukas Eesti on Äripäeva, Helmese, Eesti Gaasi, If Kindlustuse, Ellex Raidla Advokaadibüroo, Swedbanki ja Verstoni konkurss, kuhu ootame Eesti eduloo uuendamise ja arengu kiirendamise ideid arvamusloo vormis.

  Konkursil saab osaleda kuni kahe võistlustööga, artikli maht on kuni 5000 tähemärki (koos tühikutega). Kesksed hindamise kriteeriumid on ideede algupärasus, teostatavus ning särav esitus. Grand prix toob võitjale 10 000 eurot, teine koht 3000 ja kolmas 2000 eurot.

  Žüriisse kuuluvad korraldavate ettevõtete omanikud ja juhid, konkursi viib läbi Äripäeva arvamustoimetus. Konkurss lõpeb 31. märtsil 2024.

  Võistlustööd ilmuvad Äripäeva arvamusosas avatud erirubriigis ja Eduka Eesti Facebooki lehel. Võistlustöö ja autori pildi saab esitada siin. Tehniliste probleemide ja lisaküsimuste korral kirjutage meile [email protected].

 • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Argo Alaniit: saagu „Welcome to Estoniast“ riiki tutvustav hotell
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tururiskid tõusevad: Lähis-Ida kriis eskaleerub, inflatsioon ja majandustulemused survestavad Wall Streeti
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Üks Eesti parimaid juhte otsib töötajate palkamisel vau-tunnet
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Riisalo tahab töötutoetust kärpida Maksutõus soolas
Majandusminister Tiit Riisalo plaanide järgi saaks riigieelarvest kokku hoida 60 miljonit eurot, kui töötutoetuste maksmine uue reformiga katta töötukassa kogutavate kindlustusmaksetega.
Majandusminister Tiit Riisalo plaanide järgi saaks riigieelarvest kokku hoida 60 miljonit eurot, kui töötutoetuste maksmine uue reformiga katta töötukassa kogutavate kindlustusmaksetega.
Armin Karu avas taas rahakotirauad: maksuamet sai kätte viimased miljonid
Suures maksuskeemis peamist rolli mänginud ärimees Armin Karu maksis riigile ära viimase osa summast, millest riik oleks varem napilt ilma jäänud.
Suures maksuskeemis peamist rolli mänginud ärimees Armin Karu maksis riigile ära viimase osa summast, millest riik oleks varem napilt ilma jäänud.