Birjo Must • 4. september 2014
Jaga lugu:

Börsile tuleb elu sisse puhuda

Kohalikule börsile elu sissepuhumine tuleb  kasuks nii eesti inimesele kui ka kohalikule majandusele tervikuna, leiab ajakirjanik Birjo Must.

Hiljuti kirjutas Äripäev, kuidas Jaapanis meelitatakse börsi­firmade investoriks nii koduperenaisi kui ka lapsi. Meil ei investeeri aktsiatesse isegi täisealised ettevõtjad, kel raha jagub. Puudu jääb julgusest, teadmistest, tahtmisest. Ometi puhkeb aeg-ajalt diskussioon, kuidas eestlaste finantsharidust kasvatada ja mõtlematule peost suhu elamisele lõpp teha.

Probleemi juured peituvad sügaval. Ajakirjaniku esitatud küsimusele, kuidas investoreid juurde meelitate, vastasid mainekad Eesti börsifirmad nagu ühest suust: “Pole selle peale mõelnud.” Jääb mulje, et Eestis pole firmade suuromanikel huvi väikeaktsionäride ringi laiendada. Samal ajal kui näiteks USA börsiettevõtete puhul on pigem suur hulk aktsiatest vabas kauplemises ja tuumik­aktsionärid hoiavad enda käes vaid väikest osa.  

Teen nii praegustele kui ka tulevastele börsifirma juhtidele ettepaneku pea tööle panna ja investeerimisaktiivsuse suurendamisse oma panus anda. Haritud ja aktiivsete investorite ringi suurendamine ei saa kellelegi kahju teha.

See, kas Jaapani kombel kingituste jagamine või investoritele rakendatav maksusoodustus ka meil toimiks, on ilmselt küsitav. Rohkem nutikust ja eelkõige aktiivsust investeerimiskultuuri propageerimisel ning ausse tõstmisel on aga enam kui teretulnud.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt