19. september 2014 kell 10:02

Tuleb imeline aasta

Valitsus ennustab Eestile imelist aastat. Toimetaja Harry Tuulele jääb segaseks, mille põhjal.

„Kuigi ma suurt ei tea, on vahel mõelda hea, et oled kuskil teel. Kuid kuhu, ei tea veel,“ kõlavad Vaiko Epliku laulu „Samal ajal vee all“ sõnad. Eesti valitsus näib tulevikku teadvat. Ajal, kui Eesti on kaubandus- ja infosõja rindel, ennustab valitsus Eestile imelist aastat 2015. Uuel aastal puhkeb majandus lausa õide. Kasvavad nii sisemajanduse koguprodukt (2,5%), riigieelarve (6%) kui ka ametnike palgad (4,5%).

Ja seda kõike sisemisi ressursse arvestamata. Ehk kahaneva rahvastikuga Eestis peaks vähenema ka riigiaparaat ning sellevõrra suurenema selle efektiivsus ja kasvama ametnike palgad. Aga see pole kaugeltki kõik, rööbiti langeb tulumaks praeguselt 21%-lt 20%-le, töötuskindlustusmakse 2,4%-le võrreldes 3%ga tänavu ning tulumaksuvaba miinimum tõuseb 144-lt eurolt 154 euroni.

Kevadistele valimistele vastu mineva valitsuse ootused ja lootused näivad hulljulged, eriti vaadates naabreid. Eesti peamised kaubanduspartnerid on suures mures. Venemaa ja Soome ägisevad sanktsioonide all. Põhjanaabri tuleva aasta eelarve ähvardab rikkuda isegi Maastrichti eelarvekriteeriumi. Rootsit kummitab deflatsioonioht ja kuumav kinnisvaraturg. Euroopa Liidu ja Venemaa pinged pigem kasvavad, kui kahanevad. Isegi ühe nimetatud riski realiseerumine annab Eesti väikesele ja avatud majandusele tuntava hoobi. Nii kumisebki Epliku laul kõrvus edasi ja kõlavad sõnad - „samal ajal vee all - käib tants“. 

Autor: Vilja Kiisler, Harry Tuul

Hetkel kuum