• Jaga lugu:

  Tuleb imeline aasta

  Valitsus ennustab Eestile imelist aastat. Toimetaja Harry Tuulele jääb segaseks, mille põhjal.

  „Kuigi ma suurt ei tea, on vahel mõelda hea, et oled kuskil teel. Kuid kuhu, ei tea veel,“ kõlavad Vaiko Epliku laulu „Samal ajal vee all“ sõnad. Eesti valitsus näib tulevikku teadvat. Ajal, kui Eesti on kaubandus- ja infosõja rindel, ennustab valitsus Eestile imelist aastat 2015. Uuel aastal puhkeb majandus lausa õide. Kasvavad nii sisemajanduse koguprodukt (2,5%), riigieelarve (6%) kui ka ametnike palgad (4,5%).
  Ja seda kõike sisemisi ressursse arvestamata. Ehk kahaneva rahvastikuga Eestis peaks vähenema ka riigiaparaat ning sellevõrra suurenema selle efektiivsus ja kasvama ametnike palgad. Aga see pole kaugeltki kõik, rööbiti langeb tulumaks praeguselt 21%-lt 20%-le, töötuskindlustusmakse 2,4%-le võrreldes 3%ga tänavu ning tulumaksuvaba miinimum tõuseb 144-lt eurolt 154 euroni.
  Kevadistele valimistele vastu mineva valitsuse ootused ja lootused näivad hulljulged, eriti vaadates naabreid. Eesti peamised kaubanduspartnerid on suures mures. Venemaa ja Soome ägisevad sanktsioonide all. Põhjanaabri tuleva aasta eelarve ähvardab rikkuda isegi Maastrichti eelarvekriteeriumi. Rootsit kummitab deflatsioonioht ja kuumav kinnisvaraturg. Euroopa Liidu ja Venemaa pinged pigem kasvavad, kui kahanevad. Isegi ühe nimetatud riski realiseerumine annab Eesti väikesele ja avatud majandusele tuntava hoobi. Nii kumisebki Epliku laul kõrvus edasi ja kõlavad sõnad - „samal ajal vee all - käib tants“. 
  Autor: Vilja Kiisler, Harry Tuul
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Nokia kasumiüllatus julgustas analüütikuid hinnasihte tõstma
Nokia teatas neljapäeval 423 miljoni euro suurusest tegevuskasumist, mis jättis analüütikute ootused kaugele maha. Mitmed analüütikud on pärast tulemuste avalikustamist ettevõtte aktsia hinnasihti tõstnud ning andnud ostusoovituse, kirjutab Kauppalehti.
Nokia teatas neljapäeval 423 miljoni euro suurusest tegevuskasumist, mis jättis analüütikute ootused kaugele maha. Mitmed analüütikud on pärast tulemuste avalikustamist ettevõtte aktsia hinnasihti tõstnud ning andnud ostusoovituse, kirjutab Kauppalehti.
Pfizer ja Moderna tõstsid koroonavaktsiini hinda
Vaktsiinitootja Pfizer tõstis Euroopa uutes tarnelepingutes COVID-19 koroonavaktsiini hinda enam kui veerandi võrra ja Moderna üle kümnendiku võrra, kirjutab Financial Times.
Vaktsiinitootja Pfizer tõstis Euroopa uutes tarnelepingutes COVID-19 koroonavaktsiini hinda enam kui veerandi võrra ja Moderna üle kümnendiku võrra, kirjutab Financial Times.
Kirju taustaga ärimees sai maksuameti üle väikese võidu Kohtuvaidlus on kestnud pea 10 aastat
Eile jõudis järgmisesse etappi Toomas Tammele kuuluva ettevõtte T.R. Tamme Auto pea kümne aasta eest alanud kohtuvaidlus maksuametiga. Tamm on pikalt üritanud tõestada, et ta pole maksupettuses osalenud ning nüüd tühistaski kohus suurema osa nõudest, kuigi pettuse toimumises ei kahtle.
Eile jõudis järgmisesse etappi Toomas Tammele kuuluva ettevõtte T.R. Tamme Auto pea kümne aasta eest alanud kohtuvaidlus maksuametiga. Tamm on pikalt üritanud tõestada, et ta pole maksupettuses osalenud ning nüüd tühistaski kohus suurema osa nõudest, kuigi pettuse toimumises ei kahtle.