Birjo Must • 2. september 2015 kell 12:07

Tugev euro rõhub Draghit

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi.  Foto: EPA

Euroopa Keskpanga selle nädala kohtumisel on tõenäoliselt tähelepanu koondunud eurole, sest ühisvaluuta tugevnemine ähvardab rikkuda keskpanga pingutused inflatsiooni turgutada.

Neljapäeval toimub Euroopa Keskpanga igakuine kohtumine ja pressikonverents, kus tõenäoliselt suuri poliitilisi muudatusi ei avalikustata. Analüütikute hinnangul rõhutab keskpanga president Mario Draghi lihtsalt täiendavate majandust polsterdavate meetmete vajalikkust.

Viimasel ajal on euro muutunud investorite jaoks sobivaks varjupaigaks. Seda eriti Hiina majanduskasvu takerdumise ja USA intressimäärade tõstmise valguses. Tugev valuuta surub aga alla inflatsiooni ning ähvardab mõjuda negatiivselt ekspordile. See kõik valmistab keskpankuritele peavalu.

Euro kursi järsk tugevnemine toob kaasa riski, et inflatsioon aeglustub ja majandusakstiivsus langeb,“ rääkis Capital Economicsi Euroopa ökonomist Jennifer McKeown. „Arvame, et inflatsioon tuleb palju nõrgem ning jääb tänavu keskmiselt -0,1% lähedale ning kasvab 2017. aastaks vaid 1%-le,“ lisas ta.

Euro ja USA dollari kurss on täna 1,1263 dollarit. Möödunud nädalal saavutas see tipu 1,1715 dollaril. Tänane kurss on aga pea 12% kõrgem kui märtsis saavutatud 1,05 dollari tase.

Hetkel kuum