Pille Ivask • 11. september 2015 kell 12:45

Nafta toodang: tulekul kahe kümnendi suurim langus

Oodata on USA naftatoodangu suurt langust.  Foto: epa

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) teatas, et uuel aastal väheneb nii USA kui teiste OPECisse mitte kuuluvate naftatootjate toodang, vahendab Bloomberg.

Agentuuri prognooside kohaselt väheneb OPECisse mitte kuuluvate riikide päevane naftatoodang järgmisel aastal 500 000 barreli võrra 57,7 miljonile barrelile. Raportis märgitakse, et kuna kütusenõudlus on sel aastal suurim alates 2010. aastast, ei näe agentuur ette, et arenenud riikide naftavarud enne järgmise aasta teist poolt vähenema hakkaksid. Samuti on asjas roll mängida Iraanil, kelle naasmine naftaturule võib märkida ülekülluse suurenemist.

IEA märgib samuti, et Saudi Araabia juba üsna pikka aega kestnud turuosa hoidmise strateegia paistab hakkavat lõpuks vilja kandma.

„Selle kuu suur uudis on, et pakkumist tõmmatakse koomale,“ teatas energiaagentuur oma igakuises raportis. Rahvusvaheline Energiaagentuur nõustab 29 riigi energiapoliitikat.

EIA hinnangul väheneb uuel aastal USA naftatootjate päevatoodang kuni 400 000 barreli võrra, samas kui juulis teatas agentuur, et USA naftatootjate päevane toodang tõuseb 2016. aastal 60 000 barreli jagu.

Kui EIA prognoosid õigeks osutuvad, tähendab see, et OPECisse mitte kuuluvate riikide naftatoodang teeb järgmisel aastal läbi suurima languse alates 1992. aastast.

Kui arvestada, et OPECisse mittekuuluvad riigid hakkavad vähem tootma, tähendab see omakorda, et OPECilt endalt vajaminev päevane naftakogus tõuseb 1,6 miljoni võrra 31,3 miljonini. Seda on aga endiselt vähem kui kartelli keskmine päevatoodang möödunud kuul. Augustis vähenes OPECi keskmine päevane naftatoodang 220 000 barreli võrra, kuna nii Saudi Araabia, Iraak kui Angola vähendasid tootmist.

Agentuur ennustab, et globlaalne naftanõudlus tõuseb sel aastal kuni 94,4 miljoni barrelini päevas.

Hetkel kuum