Juhan Lang • 15. oktoober 2015 kell 9:33

Volkswagen põrmustas viimse usu Euroopasse

Volkswageni autod.   Foto: EPA

Kui pärast Hiina vallandatud börsipaanikat säilis Euroopa aktsiate suhtes väikegi optimism, siis Volkswageni skandaal on sellegi purustanud, kirjutab Bloomberg.

Vähemalt kaheksa Bloombergi jälgitud 12 aktsiastrateegist on viimase kolme kuu jooksul langetanud Euroopa suurimaid börsifirmasid koondava Stoxx Europe 600 indeksi prognoosi. Kui veel juulis ennustasid nad, et aktsiaindeks lööb aprilli rekordi ja kerkib aasta lõpuks 422 punktile, siis nüüd on ennustuste keskmine langenud 395 punktile.

Isegi septembris, mil Hiina jüaani devalveerimisest oli möödunud neli nädalat, loodeti, et ettevõtete tugevad tulemused toidavad regiooni suurimat rallit alates 2009. aastast. Praegu kaupleb indeks 359,39 punktil ja on aasta algusest kerkinud ligi 5%.

Frankfurdis asuva Commerzbanki aktsiastrateeg Markus Wallner hoiatas, et juhul kui Hiinast peaks tulema veel „katastroofilisi numbreid“, siis võivad analüütikud olla sunnitud veelgi prognoose kärpima. „Hiina on nagu must kast – keegi ei tea, mis võiks tegelikult juhtuda. Teine probleem, eriti DAX-indeksi jaoks, oli Volkswagen. See mõjutab endiselt DAXi ja oma sektorit.“

Wallner ise usub, et Stoxx 600 jõuab aasta lõpuks 380 punktile, mis tähendaks praeguselt tasemelt ligi 6% suurust tõusu.

Ehkki euroala majandusnäitajad löövad endiselt analüütikute ennustusi ja Euroopa Keskpanga teatel on nad valmis stiimulit tõstma, pole see investorites suurt vaimustust tekitanud. Aprilli tipust on Stoxx 600 kaotanud 14%. Saksamaa jaoks, mis on Hiina suurim kaubanduspartner Euroopas, on lood aga veelgi nukramad – sealsed aktsiad on kukkunud ligi 24% ja Volkswageni aktsia sumpab nelja aasta põhjas.

Analüütikud usuvad, et DAX lõpetab aasta 10 708 punktil ehk aprilli tipust ligi 13% võrra madalamal.

Stoxx 600 ettevõtete tänavust kasvuprognoosi on analüütikud kärpinud augusti 6,5%-lt 3,9%-le.

Hetkel kuum