Pille Ivask • 11. detsember 2015 kell 7:45

FC Barcelona tahab saada ükssarvede klubisse

FC Barcelona staar Lionel Messi  Foto: epa

Tänavu nii Hispaania liiga, Hispaania karika kui ka UEFA Meistrite Liiga võitnud jalgpalliklubi FC Barcelona tahab 2021. aastaks olla esimene jalgpalliklubi, kes jõuab ühe miljardi euro suuruse aastase käibeni, kirjutab Financial Times.

„Maailmas pole teisi jalgpalli või muid spordialasid esindavaid klubisid, kes teeksid plaane ette rohkem kui kahe aasta jagu. Meie Barcas aga teeme,“ lausus klubi president Josep Maria Bartomeu.

Bartomeu nendib, et tema soovi taga tõsta praegune 600 miljoni euro suurune käive miljardini võib näha ka omamoodi vastuhakku Inglise Premium liiga klubide nagu Chelsea ja Manchester Unitedi vastu, kes teenivad televisiooniõigustelt palju rohkem kui ükski teine Euroopa jalgpalliklubi.

Bartomeu plaan käivet kasvatada hõlmab endas mitut uut projekti. Näiteks plaanitakse luua FC Barcelona ülikool, kus peab tasuma õppemaksu. Samuti plaanitakse rohkem hakata panustama naiste sporti. Rahalises plaanis võib lisaks ära mainida ka selle, et klubi hakkab varasemast rohkem viibima välismaal ning Camp Nou staadion plaanitakse renoveerida.

„Meie peamine rivaal on Premium liiga. Ja mitte mingi konkreetne klubi, vaid liiga tervikuna,“ nentis Bartomeu. Ta lisas, et FC Barcelonal on alati olemas vajalik raha, et Inglise klubid ei saaks üle osta nende staare Lionel Messit, Neymari või Luis Suaresi.

Ta lisas, et tõeline oht klubile on aga see, et Premium liiga klubid napsavad endale FC Barcelona La Masia akadeemia kasvandikke enne, kui nood saavad Barcelona klubides jala valgeks. „16aastased saavad pidevalt Premium liiga klubidelt pakkumisi ja igal aastal on ka neid, kes otsustavadki minna,“ lausus Bartomeu.

Klubi president lisas veel, et järgmise kuue aasta plaan on saada FC Barcelona majanduslikus sama edukaks spordis. „Varem on see käinud nii: edu spordis viib sotsiaalse eduni, mis omakorda viib majandusliku eduni,“ märkis ta. „Meie aga ei taha nii areneda, et meie majanduslik edu sõltub üksnes võitudest või kaotustest,“ lausus Bartomeu.

Hetkel kuum