Mait Kraun • 17 jaanuar 2016

Kuld võib mõõnast hoolimata heisata purjed

Kilosed kullakangid  Foto: EPA

Paljud analüütikud arvavad, et kullauntsi hind langeb peagi alla 1000 dollari taseme, aga on ka neid, kes usuvad, et kuld heiskab peagi purjed, vahendab MarketWatch.

Kulla hind jõudis eelmisel kuul kuue aasta madalaima tasemeni. Eelmine aasta oli kollase metalli jaoks juba kolmas järjestikune langusaasta. Paljude turuosaliste sõnul pole hinnapõhi veel kätte jõudnud.

Eelmise aasta 17. detsembril jõudis kuld 1049,6 dollarini untsist, mis on madalaim tase alates 2009. aasta oktoobrist. Investorid hakkasid väärismetalli müüma, sest Föderaalreserv tõstis esmakordselt ligi 10 aasta jooksul intressimäärasid. Keskpank lubab seda teha ka sellel aastal. Möödunud aasta lõpetas kuld 10,5 protsendilise kaotusega.

Selle aasta algust on aktsiaturud alustanud järsu langusega ning kardetakse Hiina majanduse aeglustumise pärast. See tõstis ka kulla atraktiivsust – hind tõusis 7. jaanuaril 1107,8 dollarini untsist, mis oli kahe kuu kõrgeim tase.

Nüüd arvavad analüütikud, et hind võib langeda ka alla 1000 dollari taseme. Teised näevad hoopis, et turg on pöördumas.

Alla 1000dollarine untsihind

Insignia Consultantsi peaanalüütik Chintan Karnani ütles, et teda huvitab enim, mis hinnatasemel kuld põhja leiab.

Nõudlusele toetudes prognoosib Karnani, et kulla hinnapõhi saabub juunis. Tema sõnul saavutab samal ajal tipu ka dollar, mille järel hakkab valuuta odavnema. Lisaks sellele on juuniks selgeks saanud, kuidas ja millal edaspidi intressimäärasid tõstetakse.

See aga tähendab, et kuld võib sellel aastal siiski läbida 1000 dollari taseme.

„Kuld ei ole signaali veel andnud, et põhi on käes,“ ütles väärismetallide müüja USAGoldi turgude analüütik Peter Grant. „Seega ei saa välistada, et hind langeb veelgi madalamale.“

Investeerimisfirmas Altegris portfellihalduri ja turustrateegina töötav Lara Magnusen ütles, et untsihind võib langeda ka 900 dollarini. Kui Hiina madal import ja tugev dollar püsivad, siis võib kulla hind tema sõnul sattuda tehnilise surve alla.

Selle aasta lõpuks on Altegrise kulla hinnasiht 1040 dollari juures. See eeldab, et ühtegi suurt sündmust maailmas ei toimu. Magnusen aga lisas, et hinnad võivad edasi-tagasi teha suuri kõikumisi, sest turgude meeleolud on heitlikuks muutunud.

Hinnad võivad sellest tasemest kõrgemale tõusta juhul, kui Hiina majanduskasv uuesti kiireneb või kui Föderaalreserv lükkab intressimäärade tõstmise edasi.

„Praegu on aga palju faktoreid, mis kulda survestavad: tugev dollar, nafta hinnalangus, madal inflatsioon ja teiste varade suurem tootlus,“ ütles ta. „Investorid ei taha kulda.“

Mõõn on läbi

Mõned turuosalised aga usuvad, et kullaturu jaoks on mõõn läbi. „Kui hind on langenud alla 1070 dollari taseme, on füüsiline nõudlus tublisti tugevnenud. See aga tähendab, et 1000 dollari läbimine on ebatõenäoline,“ ütles Grant.

State Street Global Adivsorsi kullainvesteeringute juht George Milling-Stanley nentis, et Föderaalreserv on otsustanud intressimäärasid tõsta, aga teeb seda aeglaselt ja järk-järguliselt.

„See ei ole tõenäoliselt piisav, et dollarit veelgi kõrgemale viia. See peaks kullale olema aga toetav, sest kullal on dollari suhtes negatiivne korrelatsioon,“ ütles ta.

Novembris antud intervjuus ütles Millin-Stanley, et kuld peaks leidma põranda umbes 1050 dollari juures. Sellest saigi detsembrikuine põhi.

Selle aasta esimene nädal oli kulla jaoks positiivne – hind tõusis 4 protsenti. Alates sellest on hinnad veidi taandunud.

SevensReporti kaasautori Tyler Richey arvates pole USA aktsiaturgude langus veel läbi ja see peaks aasta alguses kujunema taganttuuleks kullale.

„Ja isegi, kui globaalsed turud rahunevad, USA aktsiad leiavad põhja ja majandus jätkab paranemist, viib see inflatsioonini. Inflatsiooni vastu kaitsevad investorid ennast aga kullaga,“ ütles Richey.

Föderaalreserv võib kahvlisse sattuda

„Kui globaalsete turgude müügilaine jätkub, siis ei saa Föderaalreserv intressimäärasid edasi tõsta,“ ütles Warwick Valley Financial Advisorsi president Ken Ford. „Oleks enesetapjalik jätkata intresside tõstmisega ajal, mil majandusnäitajad halvenevad, inflatsiooniootused kahanevad ja ettevõtete kasumid kukuvad.“

„Kui turud saavad lõpuks sellest aru, et Föderaalreservi detsembrikuine intressimäärade tõstmine võib jääda ainukeseks, siis peaks dollar kukkuma hakkama. See peaks omakorda aitama aga kulda ja teisi tooraineid,“ ütles ta.

Fordi sõnul võiks selle aasta võitjaks olla kullakaevandussektor. Viimastel aastatel on sektor tugevalt langenud. Philadelphia Kulla ja Hõbeda indeks (XAU) kahanes ainuüksi eelmisel aastal 34 protsenti – see oli viies langusaasta järjest.

Hetkel kuum