Olavi Teppan • 6. aprill 2016 kell 14:00

Tesla tõukas Mercedese troonilt

Tesla Model S Berliini müügisalongis  Foto: Reuters/Scanpix

Elektriauto Tesla Model S tõukas 2015. aastal nii USAs kui ka Lääne-Euroopas luksusautode troonilt S-klassi Mercedese.

Briti uudiskirja Automotive Industry Data andmetel müüdi Lääne-Euroopas 2015. aastal 15 787 Tesla Model S sedaani. Varem Euroopas suurte lukssedaanide klassis liidripositsiooni hoidnud S-klassi Mercedest osteti 14 990 tükki.

„Tesla näitab luksusautode tootjatele ilmselt teed tulevikku,“ kommenteeris Forbesi vahendusel AID toimetaja Peter Schmidt. Paljude vaatlejate arvates mõjutas autoostjate otsust tugevalt ka Volkswageni sügisel lahvatanud diisliskandaal.

Suure osa Euroopa läbimüügist andis elektriautosid toetav naftariik Norra, kus müüdi eelmisel aastal üle 4000 Tesla Model S-i. Saksamaal, kus elektriautodele mingeid eeliseid pole antud, läks kaubaks vaid 1582 Model S-i, seevastu S-klassi Mercedeseid müüdi 7320.

USAs kasvas Tesla Model S-i läbimüük aastaga koguni 43,8 protsenti, samal ajal kõigi teiste suurte lukssedaanide läbimüük kahanes. 2015. aastal müüdi USAs 26 566 Model S-i, varem sealgi turuliidriks olnud S-klassi Mercedes langes 21 934 müüdud autoga teiseks.

Suurte lukssedaanide hulka arvatakse lisaks Tesla Model S-ile ja Mercedese S-klassile muu hulgas 7. seeria BMW, Audi A8, Lexus LS, Porsche Panamera ja Jaguar XJ.

Hetkel kuum