Pille Ivask • 23. mai 2016 kell 5:27

Iraan keeldub nafta tootmismahte külmutamast

Naftaturul on keerulised ajad.  Foto: epa

Iraani ametnikud ütlesid, et riik ei plaani teiste OPECi liikmete survele alluda ning nafta tootmismahte külmutada, vahendab Reuters.

Iraan tahab enda sõnul nafta tootmise viia selle tasemeni, kus ta oli enne seda, kui riigile pandi peale rahvusvahelised sanktsioonid. „Praegustes tingimustes pole ei valitsus ega ka naftaministeerium välja andnud ühtegi poliitikat või plaani, mis seostub Iraani riikliku naftakompanii tootmismahtude suurenemise peatamise ning ekspordimahtude fikseerimisega,“ teatas asenaftaminister Rokneddin Javadi, kes on ühtlasi ka riigi naftakompanii üks juhtfiguure.

„Praegu on Iraani nafta, sealhulgas gaasikondensaatide päevane eksport jõudnud 2 miljoni barreli tasemeni. Suve keskpaigaks peaks see suurenema 2,2 miljoni barrelini päevas,“ lisas Javadi.

OPECi liikmete iga-aastane tippkohtumine toimub sel korral 2. juunil ehk veidi rohkem kui nädala pärast. Tegu on esimese ametliku kohtumisega pärast seda, kui mitme OPECi kui ka OPECisse mitte kuuluva riigi ponnistused nafta tootmismahud külmutada liiva jooksid. Toona mängis leppe ebaõnnestumises suurimat rolli Saudi Araabia, kes nõudis, et Iraan leppes osaleks. Viimane aga teatas juba ammu, et ei ole kokkuleppe allkirjastamisest huvitatud.

Hetkel kuum