Mait Kraun • 22. august 2016 kell 13:15

LHV üllatab erakordse haldustasuga

LHV pensionifondide juht Andres Viisemann  Foto: Raul Mee

Pensioniturule saabuvate LHV indeksifondide haldustasu on 0,39 protsenti, mis on Eesti pensionifondide seas kõige madalam.

Turule tuuakse kaks passiivset turgudele investeerivat pensionifondi – II samba fond LHV Pensionifond Indeks ja III samba fond LHV Pensionifond Indeks Pluss.

0,39protsendiline haldustasu on praegu Eesti pensionifondide seas kõige madalam.

„Fondide vara investeeritakse laiapõhjaliselt indekseid järgivatesse likviidsetesse fondidesse. Investeeringute tegemisel eelistatakse maksuefektiivseid, madala kulumääraga, füüsilist vara omavaid ja börsidel noteeritud fonde,“ ütles LHV varahalduse juhatuse liige Joel Kukemelk.

Aktiivne fondijuhtumine tähendab, et aktsiaid ja varasid valitakse ise ning strateegia eesmärk on üleüldist turgude tootlust ületada. Passiivne fond ei vaja pidevat juhtimist ning raha investeeritakse reeglina indeksifondidesse, mis järgivad üleüldise turu tootlust. See on ka põhjus, miks passiivne fond saab lubada madalamaid teenustasusid.

Kevadel kirjutas Financial Times, et S&P Dow Jones Indices uuringu järgi jäävad Euroopas 86 protsenti aktiivselt juhitud fondidest turu üldisele tootlusele alla (viimase kümnendi keskmist tootlust arvestades). See on seadnud fondijuhid surve alla, sest aktiivsete fondide kõrged teenustasud toovad investorile kahju. Näiteks Hollandis ei ole turgu suutnud ületada mitte ükski aktiivselt juhitud aktsiafond, vaatamata sellele, et nende teenustasud on passiivsetest fondidest tunduvalt kõrgemad.

Hetkel kuum