• Jaga lugu:

  Nordea: börsiaasta üllatused ja prohmakad

  Nordea: börsiaasta üllatused ja prohmakadFoto: Scanpix/Reuters

  Nordea pank võttis oma blogis kokku lõppeva börsiaasta suuremad üllatajad ja möödalaskmised.

  Lõppeval aastal on investorite tunded sõitnud üles-alla nagu Ameerika mägedel, kuid kokkuvõttes võib öelda, et investoritele oli 2016 hea ja tulus, leiab Nordea.
  Üllatajad
  Investeeringute tootlus
  Uut aastat alustatakse alati ettevaatlikus meeleolus. Eriti kui intressitase on nii madal ja aktsiate tõusutrend juba nii pikalt kestnud. Kardeti, et teenimisvõimalused on tagasihoidlikud. Seda positiivsem oli üllatus - maailma aktsiaturgude tootlikkus on eurodes mõõdetuna tänavu 13%, kohalikes valuutades 10%. Tõus on olnud laiapõhjaline, pea kõik turud on plussis.
  Pööre toormeturul
  Nafta hind on aasta alguse mõõnast kerkinud pea 100%. Nafta ja muude toormete hinnatõusust on investor saanud parimat tootlust näiteks Venemaa ja Ladina-Ameerika aktsiatelt, vastavalt 60% ja 30%.
  Donald Trump USA presidendiks
  Algselt võimatuks arvatud valik, millele prognoositi veel kuni valimispäevani laastavaid tagajärgi, tõi börsidele hoopis rõõmuralli. Majanduskasv ja ettevõtete majandustulemused olid paranemas juba enne seda üllatust.
  Prohmakad
  Valimisprognoosid
  Lõppeva aasta suurima üllatuse pakkusid valimistulemused – brittide otsus Euroopa Liidust lahkuda ja Donald Trumpi valimine USA presidendiks. Mööda pandi ka prognoosidega, mis hakkab toimuma finantsturgudel pärast võimatuks arvatud valikut.
  Hirmutamine
  Investorid on olnud kogu finantskriisi järgse aja ettevaatlikud ja uue krahhi ootuses. Turgudele on see positiivne, sest kui oodatakse ainult halbu uudiseid, on ka tavalised uudised rõõmsaks üllatajaks. Erinevate krahhide ja mulli lõhkemiste ennustajad on aga pidanud pettuma.
  Euroopa aktsiad
  Euroopa aktsiaturgude pöördumist paremusele on oodatud juba pikka aega, kuid seegi aasta valmistas pettumuse. Euroopa aktsiate tootlus jäi muule maailmale alla. Põhjuseid on mitmeid – aeglane majanduskasv, pankade raskused, ebakindlus lähiriikides jne. Lootusi Euroopa aktsiate suhtes hoiab üleval nende suhteliselt madal hinnatase ja ettevõtete madalad marginaalid, mis tähendab paranemisruumi. Potentsiaali on, aga see ei ole seni veel realiseerunud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.