Naftaturg tõotab suuremat stabiilsust

30. detsember 2016, 11:37
Kütusevarud USAs Texases
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20161230/BORS/161239976/AR/0/AR-161239976.jpg

Uuel aastal, mil USAs asub Valgesse Majja Donald Trump ja Euroopas on ees mitmed otsustavad valimised, võivad alalhoidlikumad investorid otsida stabiilsust tavatust kohast – naftaturult, kirjutab agentuur Bloomberg.

OPECi ja osade kartelliväliste riikide kokkulepe piirata uuel aastal naftatootmist ei aita üksi kergitada nafta hinda. Kui riigid oma lubadustest kinni peavad, suurendab see tänu aktiivsest tootmisest välja jäetud võimsustele ka puhvrit, mida võimalike turbulentside korral käiku lasta.

„Kui OPEC esimese kuue kuu jooksul lubadustest kinni peab, peaks see turu poliitilistest riskidest peaaegu isoleerima, kuna puhver on olemas,“ ütles Bloombergile konsultatsioonifirma Wood Mackenzie Ltd asepresident Alan Gelder. Välja arvatud see, kui midagi peaks häirima tootmist suurimas naftat eksportivas riigis Saudi Araabias, peaks muude tõrgetega olema võimalik toime tulla, ütles ta. Lisapuhvriks on ka rekordtasemel nafta- ja kütusevarud.

Pärast seda, kui kolm aastat on nafta hinnatase väga heitlik olnud, ootavad analüütikud 2017. aastal rahulikumat perioodi.

Agentuuri Bloomberg küsitletud 40 analüütiku mediaanhinnang on, et tuleva aasta neljandas kvartalis kaupleb Brenti nafta 58 dollari tasemel barrelist. Tänavu on Brenti nafta hind kerkinud 53% pärast 35% suurust langust läinud aastal ning 48% suurust langust aastal 2014.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. December 2016, 12:06

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing