Olavi Teppan • 12. jaanuar 2017 kell 15:21

Saudide naftatoodang kahe aasta väikseim

Nafta hind rühib üles  Foto: Scanpix/Reuters

Saudi Araabia on langetanud naftatootmist vähem kui 10 miljoni barrelini päevas, mis on isegi väiksem kui OPECi kohtumisel kokku lepitud määr, teatab Bloombergi vahendusel Saudi energiaminister Khalid al-Falih.

Maailma suurima naftaeksportija toodangu määr on praegu 22 kuu madalaimal tasemel. OPECi liikmesriikide kohtumisel novembris seati sihiks alandada tootmist 10 058 000 barrelini päevas, et naftaturgu stabiliseerida.

„Naftat toodetakse nüüd alla 10 miljoni barreli päevas,“ teatas al-Falih täna. „Me ületame endale seatud eesmärki, et julgustada ka teisi naftatootjaid OPECi ühenduses ja väljaspool seda andma turule selget signaali, et ületootmist enam ei toimu.“

Ka Kuveidi naftaminister on teatanud naftatoodangu kärpimisest rohkem kui kokku lepitud. Sama eeskuju on lubanud järgida Alžeeria energiaminister.

Toornafta hind on Saudi energiaministri teate peale jätkanud viimase kuue nädala suurimat tõusu. WTI toornafta kaupleb praegu 52 dollaril, Brenti toornafta 55 dollaril.

Hetkel kuum