Pille Ivask • 6. veebruar 2017 kell 6:59

Konkurents piiras Ryanairi kasumit

Ryanair teatas kasumi langusest.  Foto: epa

Ryanair teatas, et kolmandas kvartalis vähenes ettevõtte netokasum 8% võrra, kuna Euroopa lennundusturul on karm konkurents ning see survestab hindu.

Netokasum kahanes 94,7 miljoni euroni, samas kui aasta tagasi oli kasum 102,7 miljonit eurot. Ryanair kommenteeris, et kuigi kolmandas kvartalis veeti 16% rohkem reisijaid, müügitulemused sisuliselt ei suurenenud. Ryanairi kolmanda kvartali müügitulu jäi 1,35 miljardi dollari juurde ehk kasvas vaid 1% võrra. 

Karm konkurents Euroopa lennundusturul tähendab, et ettevõtted on sunnitud müüki paiskama rekordkoguses sooduspileteid ning korraldama kampaaniaid, et reisijad pardale meelitada. Kõige selle tagajärjel on mitmed lennufirmad, näiteks Wizz Air ning easyJet teatanud, et langetavad kasumiprognoose.

Lisaks teatas Ryanair, et ka nõrgenenud Briti nael mängib kasumi languses rolli. Neljandik ettevõtte müügist tuleb just Suurbritanniast. Mõningast mõju omab ka turistisihtkohtade muutus, mida on põhjustanud poliitiline ebastabiilsus Türgis, Egiptuses ja Põhja-Aafrikas.

Ryanair teatas, et ennustab neljandaks kvartaliks lennupiletite hinnalangust veel 15% võrra. Samas ei andnud ettevõte teada aastase kasumiprognoosi langetamisest ehk jätab selle endise 1,3–1,35 miljardi euro tasemele.

Hetkel kuum