Mait Kraun • 15. märts 2017 kell 16:47

Föderaalreserv tõstis intressimäärasid

Fedi juht Janet Yellen.  Foto: EPA

Föderaalreserv otsustas täna intressmäärasid tõsta 0,25protsendi võrra. Sellel aastal plaanib keskpank tõsta intresse veel kahe korral, vahendab Bloomberg.

„Tööturu praegust olukorda ning tööturu ja inflatsiooni väljavaateid arvestades otsustas komitee tõsta intressimäära,“ teatas Föderaane Avatud Turu Komitee kolmapäevases avalduses. „Majanduse väljavaate lühiajalised riskid on küllaltki tasakaalus.“

Investoritele ei tulnud otsus üllatusena – sisuliselt peeti intresside tõstmist 0,75-1protsendi vahemikku kindlaks.

Föderaalreservi eesmärgiks on täistööhõive ning stabiilne inflatsioon, mis on suuresti ka saavutatud. President Donald Trumpi lubatud fiskaalne stimuleerimine peaks majandust täiendavalt toetama.

Investorid jälgisid eelkõige aga seda, kas keskpank plaanib tulevikus intresse tõsta oodatust agressiivsemalt, sest majandusandmed on olnud tugevad ning põhjust oleks küllaltki palju.

Rahapoliitikud jäid siiski oma varasema „järk-järgulise intressimäärade tõstmise“ poliitika juurde. Keskpank ei muutnud ka oma edasise tegevuse prognoose – sellel aastal tahetakse intresse tõsta veel kahel korral, 2018. aastal aga kolmel korral. 2019. aasta mediaanprognoosi tõsteti 2,9protsendilt 3protsendile.

„Komitee jälgib ettevaatlikult oodatud inflatsiooni ja tegeliku inflatsiooni arenguid ning arvestab seejuures oma eesmärkidega,“ kirjutati keskpanga avalduses. „Komitee ootab, et majanduse seis areneb nõnda, et järk-järguline intresside tõstmine on kõige mõistlikum.“

Hetkel kuum