Lauri Teder • 11. detsember 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Odav Norra kroon annab võimaluse euroinvestoritele

Foto: EPA

Nordea analüütikute hinnangul on Norra krooni odavnemine muutnud mitmed sealsed aktsiad euroala investoritele soodsaks, vahendab Soome väljaanne Arvopaperi.

Analüütikute sõnul väärivad Oslo börsil eriti tähelepanu naftasektori teenusepakkujad BW Offshore ja Petroleum Geo-Services, odavkett Europris ning logistikafirma Wallenius Wilhelmsen Logistics. Kahe esimese aktsia hinnaliikumine on üpris jõuline, ent samas võib naftahindade tõus ka nende ettevõtete väärtpaberid märkimisväärselt kõrgemale lükata. Europris pakub praeguste prognooside järgi investoritele seevastu rohkem kui 6% dividendi.

Nordea ülevaate kohaselt järgib Norra krooni kurss üldiselt nafta hinda, sest kallim nafta toob riiki rohkem eksporditulu, mis toetab majanduskasvu ning kiirendab ajapikku omakorda inflatsiooni ja toob kaasa intressimäärade tõusu. Oktoobrist alates on too korrelatsioon olnud aga küllaltki nõrk. Nordea hinnangul on see tingitud harilikult aasta lõpu saabuvast krooni likviidsuse vähenemisest, mida põhjustab kauplemisaktiivsuse langus.

Samas on rahvusvahelistele investoritele valmistanud muret ka Rootsi kinnisvarahindade kahanemise mõju. Sellegipoolest leiab Nordea, et Norra kroon on jõudu koguva majanduskasvu, peatse intressimäärade tõusu ning OPECi ja teiste naftariikide tootmispiirangute valguses "põhjendamatult odav".

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt