Pille Ivask • 4. juuli 2018 kell 11:33
BMW logod  Foto: Reuters/Scanpix

Euroopa Liit loodab autotariifidelt halastust

Väljaanne Financial Times kirjutab kolme diplomaadi ütlustele tuginedes, et Euroopa Liit loodab autosid eksportivate suurriikidega läbi rääkida, et tariife alandada.

Leke võimaliku ettepaneku kohta tuleb Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Junckeri ning USA presidendi Donald Trumpi kohtumise eel.

Anonüümsust palunud kolm diplomaati sõnasid Financial Timesile antud intervjuus, et Euroopa Komisjon analüüsib, kas oleks mõttekas proovida suurte autoeksportijate USA, Lõuna-Korea ja Jaapaniga läbi rääkida.

Sellise kokkuleppe alusel saaksid turuosalised alandada kindlate toodete tariife kokkulepitud tasemele. Rahvusvahelise kaubanduse terminoloogiat kasutades tähendaks see „mõnepoolset kokkulepet“ ehk tegu on kokkuleppega, mis lubab riikidel tariifid kokku leppida ilma kõiki Maailma Kaubandusorganisatsiooni liikmeid kaasamata.

Juunis teatas Trump, et kaalub USAsse müüdavatele Euroopa Liidu autodele 20% suurust tariifi. See avaldas tugevat mõju Euroopa autotootjatele, kelle aktsiad hakkasid kiiresti langema. Trump põhjendas seda sellega, et Euroopa Liit on kehtestanud USA sõiduautodele 10%lise tariifi ja see paneb USA autotootjad ebasoodsasse olukorda. Praeguse seisuga on USA kehtestanud Euroopa Liidu autodele 2,5% suuruse maksu.

Hetkel kuum