Pille Ivask • 18. juuli 2018 kell 8:49
Danske teatas, et loobub Eestis teenitud mustast kasumist.   Foto: Reuters/Scanpix

Danske loobub Eestis pestud rahast, aktsia langeb

Danske Bank teatas täna, et loobub Eestis rahapesu teel teenitud kasumist.

Pank teatas, et annab kasumi ära juhul, kui saab kindlaks, kui laiaulatuslik rahapesu oli.

Pank on käivitanud rahapesu tarbeks kaks uurimist, mille esimesi tulemusi on oodata septembris. Pank teatas täna, et uurimise käigus analüüsitakse üheksat miljonit e-kirja ning miljoneid tehinguid. Meedia on kirjutanud, et Danske Eestist käis läbi oluliselt suurem summa kahtlast raha kui esialgu arvatud. Summa on kerkinud juba 7,1 miljardi euroni.

Taani majandusministri Rasmus Jarlovi sõnul alustab valitsus Danske Banki rahapesu asjus uut uurimist, et mõista, kui suurtest summadest jutt käib, ning plaanib selle konfiskeerida. „Väga oluline on teada saada, kui suurt kasumit on rahapesult teenitud,“ vahendas agentuur Bloomberg Taani majandusministri Rasmus Jarlovi sõnu. „Ilmselgelt pole see aktsepteeritav, et rahapesu kaudu teeniti suuri summasid ja see raha on endiselt Danske Bankis. See riivab nii minu kui ka kõigi teiste õiglustunnet,“ lisas ta.

Danske Bank teatas, et mitteresidentidelt teeniti vahemikus 2007-2015 kokku 1,5 miljardit Taani krooni ehk 200 miljonit eurot. Danske pole öelnud, kui suure osa kasumist ta ära annab.

Danske teatas täna ka teise kvartali tulemused. Maksueelne kasum jäi oodatule alla ja oli 5,49 miljardit krooni ehk 740 miljonit eurot. Aasta varem jäi tulemus 6,14 miljardi krooni juurde. Analüütikud prognoosisid seekordset tulemust 6,02 miljardi Taani krooni juurde. Kauplemistegevusest saadud tulu oli teises kvartalis 1,1 miljardit krooni, kukkudes eelmise aasta sama ajaga võrreldes 35%. Analüütikud ootasid tulemust 1,5 miljardi manu. Pank teatas, et tulemusi mõjutasid suures osas üldine ebakindlus aktsiaturgudel ning investorite kahtlused.

Pank teatas, et kõigest hoolimata loodetakse endiselt, et puhaskasum on tänavu 18-20 miljardit Taani krooni.

Aktsiate tagasiostuprogrammi ebaõnnestumine

Ühtlasi löövad analüütikud juba hingekella ka Danske väljakuulutatud 10 miljoni Taani krooni suurusele aktsiate tagasiostuprogrammile. ABG Sundal Collieri analüütik Mads Thinggaard ütles Reutersile, et praeguste majandustulemuste juures näib tagasiostuprogramm sisuliselt võimatuna. Ta märkis, et see pole realistlik, sest Danske on lubanud ära anda Eesti filiaalis rahapesu käigus teenitud kasumi. Samuti on pankadel üsna karmid kapitalinõuded ning needki takistavad tagasiostuprogrammi elluviimist.

Danske aktsia on tänaste uudiste valguses langenud Kopenhaageni börsil ligi 9%, 177,65 Taani kroonini. See märgib viimase kahe aasta madalaimat taset.

Hetkel kuum