Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  10 aastat finantskriisi algusest: kaks õppetundi

  Finantskriis.Foto: Shutterstock

  Finantskriisi algusest on möödas täpselt 10 aastat ning investorid said sealt nii mõnegi õppetunni, mida tasub meeles pidada, kirjutab MarketWatchi kolumnist Mark Hulbert.

  Järgnevalt avaldame täismahus Mark Hulberti arvamusartikli:
  Septemberis tuleb üks tähtpäev, mis peaks olema õpihimuliste investorite jaoks väga tähtis. Kardan, et kahjuks ei pruugi nad sellele liiga palju tähelepanu pöörata.
  Ma viitan 2008. aasta septembrile, mil Lehman Brothers läks pankrotti. Tol ajal oli tegemist USA suuruselt neljanda investeerimispangaga. Selle pankrot oli Ühendriikide ajaloo suurim.
  Need, kellel on hea mälu, teavad, et tegemist oli väga pöördelise pankrotiga. Pärast Lehmani pankrotti langes mitmete rahaturufondide NAV (osaku puhasväärtus) langes alla 1 dollari (breaking the buck). Seda polnud kunagi varem juhtunud. Fondid hakkasid oma osakuid müüma 1 dollarist odavmalt. Paljud tööstused jõudsid seisakusse ning likviidsus kadus sisuliselt üleöö.
  Ei ole üllatus, et aktsiaturud hakkasid kukkuma. Dow Jonesi indeks vajus järgmise 30 päeva jooksul 25 protsenti. Nelja nädalaga kaotas indeks lausa veerandi väärtusest.
  Mõelge korraks sellele. Kui praegu juhtuks sarnane langus, siis kukuks Dow indeks septembri lõpuks 6500 punkti võrra, mis viiks selle 19 500 punktini.
  Milline on esimene õppetund, mida võiks sellest tähtpäevast õppida? Taoline langus võib juhtuda igal ajal. See on väga tähtis õppetund, sest taoline langus on aktsiaturgude vältimatu karakteristik. See on see, milliseid riske aktsiainvesteerimine endaga kaasa toob.
  Kui sa ei suuda nii palju riski võtta, siis peaksid aktsiate osakaalu oma portfellis vähendama. Peaksid järgima seda, milline on sinu riskitaluvus ja proportsioonid selle järgi paika panema. Ja kuna turud on tõusnud uuesti rekordtasemetele, siis võib praegu selleks õige aeg olla.
  Teine investeerimisega seotud õpppetund on mõeldud neile, kes arvavad, et suudavad taolist kukkumist vältida. Ma olen turgu ajastavate aktsiainvestorite tootlust jälginud. Olen küllaltki veendunud, et ajastamine on ülimalt raske ja tõenäoliselt sa edu ei saavuta.
  Vaadakem kas või turu ajastajaid, kelle tootlus oli enne 2008. aasta septembrit parim. Keskmiselt oli aktsiate osakaal nende portfellis palju suurem kui nendel, kellel oli kehvem tootlus. Seda vaatamata asjaolule, et turud olid peagi kaljult alla kukkumas. Allpool oleval graafikul on näha, et see järeldus kehtib ka siis, kui sa vaatad viimase viie või viimase 20 aasta aktsiate osakaalu turuajastajate portfellis.
  Foto: Mark Hulbert
  Teisisõnu – sa võisid kuni 2008. aasta septembrini kõike hästi teha, aga kriisis kaotasid sa ikkagi väga palju raha. Isegi rohkem, kui need, kes tegid varasemalt kõike valesti. Kui sa oleksid järginud investoreid, kellel on viimastel kümnenditel paremini läinud, oleksid sinu kaotused suuremad olnud. Kehvema ajalooga investorite järgimisel oleks sul kriisis paremini läinud.
  Tundub, et ükski kangelastegu ei jää aktsiaturgudel karistamata.
  Neid kahte õppetundi on alati hea meeles pidada. Praegu on see eriti tähtis, sest paljude analüütikute sõnul on aktsiate pulliturg jõudnud pigem lõpufaasi. See on tüüpiliselt selline periood, kus investorid muutuvad ahneks ning hirmu on pigem vähem. Paljud kaotavad tervisliku suhtumise, mis kätkeb endas riskidega arvestamist. Pole hilja riske austama hakata.
 • Hetkel kuum
Euroopa patendiameti president: meil on põhjust tähistada leiutajate läbimurret
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
USA indeksid näitasid sel nädalal häid tulemusi
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
EKRE pereheitmine harvendab fraktsiooni ridu
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni riigikogus on valimistel mandaadi saanud 17 saadikust järel 11.
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni riigikogus on valimistel mandaadi saanud 17 saadikust järel 11.
EKREst väljaheidetute seas luusib Parvel Pruunsild
EKREst välja heidetud plaanivad kohtuda eeloleval laupäeval, et arutada oma poliittulevikku ja võimalikku erakonna loomist. Juba olla märku andnud mitu ettevõtjat, et tahavad parteihakatist toetada.
EKREst välja heidetud plaanivad kohtuda eeloleval laupäeval, et arutada oma poliittulevikku ja võimalikku erakonna loomist. Juba olla märku andnud mitu ettevõtjat, et tahavad parteihakatist toetada.