• Jaga lugu:

  Keskpanga intressitõus pani liiri järsult tugevnema

  Türgi liir.Foto: Shutterstock

  Türgi Keskpank tõstis täna baasintressimäära 24 protsendini, mille peale kallines liir rohkem kui 5 protsenti, vahendab CNBC.

  Kokku tõstis keskpank intresse 625 baaspunkti võrra, turud ootasid 300-400 baaspunkti suurust intressitõusu. Vahetult enne otsust oli türgi liir dollarisse langenud ligi 3 protsenti. Nüüd on liir dollari suhtes 2,3 protsendiga plussis – ühe dollari eest saab 6,19 liiri.
  Intressitõus tuleb ala, mil keskpank plaanib rahapoliitikat tunduvalt karmistada, mille eesmärk on hinnad stabiliseerida. „Kui vaja, siis karmistame rahapoliitikat veelgi,“ ütles keskpank oma avalduses.
  Türgi varade jaoks on viimased kuud olnud väga heitlikud. Üldiselt on erinevate varade hinnad järsult langenud, sest investorid kardavad poliitilise ja majandusliku ebakindluse pärast, mis on suuresti põhjustatud president Recep Erdogani tegevusest. Liir on dollarisse odavnenud aasta algusest 40 protsenti ning see on tekitanud riigile palju probleeme.
  „Keskpanga poolt oli tegemist õige otsusega,“ kommenteeris investeerimisfirma Bluebay Asset Managementi arenevate turgude strateeg Timothy Ash. „Türklased andsid omale võimaluse liiri vee peal hoida ning turgude usaldus uuesti võita. Nad saavad hakkama ilma IMFi ja kapitalikontrolli abita.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Microsoft ostab megatehingus ühe maailma suurima mängutootja
Microsoft teatas teisipäeval, et ostab arvutimängu “Call of Duty” looja Activision Blizzardi ligi 67 miljardi dollari eest. See on sektori seni suurim tehing, mis aitab Xboxi tootjal saada käibelt maailma suuruselt kolmandaks mängutootjaks, vahendab Reuters.
Microsoft teatas teisipäeval, et ostab arvutimängu “Call of Duty” looja Activision Blizzardi ligi 67 miljardi dollari eest. See on sektori seni suurim tehing, mis aitab Xboxi tootjal saada käibelt maailma suuruselt kolmandaks mängutootjaks, vahendab Reuters.
Venemaa firma tellib hiigeljäälõhkuja Soomest Vene omanikega laevatehaselt
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Leedole esitati süüdistus miljonite kantimises ja võltsimises
Ärimees Vjatšeslav Leedole kuuluva Saaremaa Laevakompanii (SLK) juhtidele esitati süüdistus ettevõtte tühjaks kantimises ja pankrotimenetluse üle kontrolli saavutamise katses.
Ärimees Vjatšeslav Leedole kuuluva Saaremaa Laevakompanii (SLK) juhtidele esitati süüdistus ettevõtte tühjaks kantimises ja pankrotimenetluse üle kontrolli saavutamise katses.