Lauri Teder • 20. september 2018 kell 17:00

Ryanari aktsionärid jäid O'Learyle truuks

Ryanairi tegevjuht MIchael O'Leary  Foto: Scanpix / AFP

Neljapäeval toimunud üldkoosolekul astusid mitmed aktsionärid vastu odavlennufirma nõukogu pikaaegse juhi taas ametisse nimetamisele, ent avaldasid sellegipoolest jätkuvalt tugevat toetust ettevõtte tegevjuhile, vahendab BBC.

Juba 1996. aastast Ryanair nõukogu juhi kohal olnud 75-aastane miljardär David Bonderman pälvis üldkoosolekul toimunud hääletusel 70,5% toetuse. See osakaal andis aimu aga aktsionäride soosingu silmnähtavast langusest, kuna alles eelmisel aastal hääletas Bondermani ametis jätkamise poolt lausa 89% aktsionäridest. Paljude omanike, nt investeerimisasutuste Royal London Asset Management ja Local Authority Pension Fund Forum hinnangul ei suuda Ryanair leida Bondermani juhtimisel ühist keelt ametiühingutega, mille rahulolematus lennufirma suhtes on tänavu toonud kaasa arvukalt töötajate streike. 28. septembril ootab Ryanair näiteks taas ees ühepäevane salongipersonali streik.

Neljapäevase hääletuse järel tõdesid ka Bondermani jätkamise poolt hääletanud suuraktsionärid, et Ryanair peaks asuma nõukogule uut juhti otsima.

Hoolimata ametiühingute survele jäi valdav osa aktsionäridest truuks alates 1994. aastast Ryanairi juhtinud Michael O'Learyle, andes tema jätkamisele 98,5% mandaadi. Tõsi, mullu oli toetus lausa 99%. Samas andis O'Leary koosolekul mõista, et ei soovi töölepingut pärast praeguse tähtaja saabumist enam viieks aastaks pikendada. Selle asemel soovib 57-aastane tegevjuht piirduda lühema kokkuleppega, et ettevõttest ehk mõne aasta pärast lahkuda.

Ryanairi aktsia odavnes neljapäeval 2,07%.

Hetkel kuum