Lauri Teder • 26. september 2018 kell 20:00

Fed tõstis tänavu kolmandat korda intressimäärasid

Föderaalreservi peahoone Washingtonis  Foto: Scanpix / Reuters

USA Föderaalreserv viis kolmapäeval ootuspäraselt läbi kolmanda tänavuse lühiajaliste intressimäärade tõusu ning lükkas need seega 2008. aprilliga võrdsele tasemele.

USA keskpanga Föderaalne Avatud Turu Komitee otsusega kerkisid lühiajalised laenumäärad 25 baaspunkti võrra kõrgemale, vahemikuni 2%-2,25%. Tegemist on juba kaheksanda intressimäärade kasvuga alates 2015. aastal käivitatud rahapoliitika normaliseerimise algusest. Lisaks prognoosis komitee kolmapäeval, et viib enne selle aasta lõppu tõenäoliselt läbi veel ühe intressimäärade tõstmise ning jätkab 2019. aastal kolme samasuguse tõusuga.

Föderaalreservi avalduste pikaaegsete jälgijate sõnul oli kolmapäevase raporti sõnastus pea identne augustikuu raportiga, ent sedapuhku puudus tekstist tähenduslik lause: "Rahapoliitika on jätkuvalt majandust soodustav."

Föderaalne Avatud Turu Komitee hinnangul suureneb USA SKT sel aastal 3,1% - juunis ennustasid liikmed 2,8% tõusu. Senisest optimistlikum oli ka keskpankurite tuleva aasta prognoos: 2,5%. Edaspidi ootab Ühendriikide majandust Föderaalreservi hinnangul ees aga silmnähtav aeglustumine: 2020. aastal vajub SKT 2 protsendile ning 2021. aastal 1,8 protsendile.

Hetkel kuum